DISTRIBUIȚI
wikipedia

Robert Fico, liderul Smer (social-democrat), principalul partid din coaliţia tripartită de guvernare din Slovacia, şi-a retras marţi candidatura la preşedinţia Curţii Constituţionale după ce formaţiunea parteneră Most-Hid (care reprezintă minoritatea ungară) a refuzat să-l sprijine, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Fostul prim-ministru Robert Fico, care deţine o licenţă în drept, a încercat să devină preşedinte ale Curţii Constituţionale după ce a fost înlăturat din fruntea guvernului anul trecut de protestele anticorupţie declanşate de asasinarea unui jurnalist de investigaţii şi a logodnicei acestuia.


Citește și: Parlamentul European şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind Nord Stream 2 

Niciunul din ceilalţi 37 de candidaţi la funcţiile de judecători ai Curţii nu a reuşit marţi să obţină susţinerea majorităţii în parlament, un nou vot urmând să aibă loc joi.

Fico a ameninţat Most-Hid cu ‘consecinţe serioase pentru funcţionarea cabinetului’ dacă parlamentarii acestei formaţiuni vor vota cu opoziţia.

Conform prevederilor legale, parlamentul slovac alege câte doi candidaţi pentru fiecare din posturile de judecător, urmând ca preşedintele ţării, Andrej Kiska, un vechi rival al lui Fico, să-l desemneze dintre aceştia pe cel care va ocupa postul de judecător al Curţii Constituţionale.

Citește și: Australia redeschide tabăra de migranți de pe Insula Christmas

Curtea Constituţională ar putea deveni temporar disfuncţională dacă nu se va reuşi înlocuirea a nouă dintre cei 13 judecători ale căror mandate expiră la 16 februarie.

Kiska, al cărui mandat se încheie în iunie, a anunţat că nu va candida în alegerile prezidenţiale din martie.

În opinia lui Fico, doar un preşedinte nou ales va avea legitimitatea de a face numirile la Curtea Constituţională.