DISTRIBUIȚI
The Times

Fostul şef al guvernului scoţian Alex Salmond a fost arestat şi inculpat joi pentru hărţuire sexuală, informează AFP, citând surse din poliţia scoţiană, potrivit agerpres.

„Putem confirma că un bărbat de 64 de ani a fost arestat şi inculpat”, a declarat agenţiei franceze o purtătoare de cuvânt a poliţiei scoţiene întrebată despre arestarea lui Alex Salmond, care a condus până în 2014 partidul separatist scoţian SNP, aflat la putere în Scoţia.


Citește și : Cel puţin 16 oameni au murit în protestele din Venezuela – VIDEO

El urmează să compară în faţa unui tribunal din Edinburgh după-amiază.

Faptele care i se reproşează acestui fost lider naţionalist, care a condus Scoţia până în pragul independenţei în 2014, ar fi avut loc în 2013, în timpul mandatului său de şef al guvernului (2007-2014).

Potrivit presei scoţiene, două persoane din echipa sa au denunţat fapte de agresiuni sexuale care ar fi avut loc în special în reşedinţa oficială a premierului scoţian.

Alex Salmond a dezminţit vehement aceste acuzaţii. În luna august, el anunţase că părăseşte SNP cu scopul de a nu aduce prejudicii formaţiunii sale politice.

Nicolas Sturgeon, care i-a succedat la conducerea guvernului scoţian şi a SNP, şi-a exprimat „enorma tristeţe” de a-l vedea plecând pe „prietenul şi mentorul său timp de trei decenii”, zicând totuşi că-i înţelege decizia.

Câteva săptămâni după victoria taberei „Nu” la referendumul asupra independenţei Scoţiei, al cărui principal iniţiator fusese, Alex Salmond a ales, în noiembrie 2014, să demisioneze din funcţia sa de prim-ministru scoţian.

Acest fost funcţionar şi economist la Bank of Scotland şi-a văzut destinul schimbându-se când a preluat conducerea Scottish National Party (SNP) în 1990, formaţiune foarte eterogenă la a cărei coeziune a contribuit.

Citește și : Rusia denunţă o ingerinţă externă în Venezuela: Este o cale directă spre arbitrar şi o baie de sânge(MAE rus)

După ce a plecat din partidul naţionalist în 2000, el a revenit la conducerea sa şi a fost ales prim-ministru al Scoţiei în 2007.

În 2011, sub conducerea sa, SNP a obţinut majoritatea absolută în parlamentul scoţian de la Holyrood. Independenţa este aproape, s-a gândit el în acel moment.

El a fost de asemenea membru al parlamentului naţional din Westminster între anii 1987- 2010.