DISTRIBUIȚI
Sputnik

Fostul premier Nikola Gruevski, care s-a aflat la conducerea Macedoniei în perioada 2006-2016, a fost condamnat miercuri la doi ani de închisoare pentru abuz de putere, relatează AFP, potrivit agerpres.

Liderul dreptei naţionaliste macedonene a fost găsit vinovat de un tribunal din Skopje pentru că a primit pentru uzul său personal un automobil Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici.


Citește și : Popularitatea Uniunii Europene este în creştere, cu un an înaintea alegerilor europene (sondaj)

Potrivit procuraturii, el şi-a folosit influenţa pentru ca acest vehicul de lux să fie cumpărat de la o societate pe care intenţiona să o promoveze.

Acuzându-l pe fostul premier macedonean că ar ‘fi minţit şi ridiculizat cetăţenii’, judecătoarea Dobrila Kacarska a afirmat că aceştia ar fi trebuit ‘informaţi în legătură cu această maşină’. ‘Nu numai că nu a fost cazul, însă am aflat că premierul a încercat în mod intenţionat să ascundă această maşină’, a mai spus magistratul.

Unul dintre avocaţii lui Nikola Gruevski, Dimitar Dangov, a anunţat că va contesta decizia. Prin urmare, clientul său, care nu a fost prezent în sala de judecată, nu ar trebui să meargă la închisoare până la verdictul în apel.

În acelaşi dosar, un fost important oficial al Ministerului de Interne, Gjoko Popovski, a fost condamnat la şase ani de închisoare. Fostul ministru de interne, Gordana Jankulovska, urmează să compară ulterior pentru abuz de putere.

Citește și : Un alt grup de solicitanţi de azil deportaţi din Germania a sosit pe aeroportul capitalei afgane Kabul

În vârstă de 47 de ani, Nikola Gruevski este urmărit în alte cinci dosare privind fapte de corupţie, abuz de putere, fraudă electorală şi interceptarea ilegală a opozanţilor săi şi a unor reprezentanţi ai societăţii civile.

La sfârşitul unei lungi crize politice, dreapta naţionalistă a lui Nikola Gruevski a fost învinsă în urmă cu un an de o coaliţie condusă de social-democratul Zoran Zaev, susţinută de partidele minorităţii albaneze.