DISTRIBUIȚI
politico.eu

Fostul premier francez Manuel Valls a susţinut luni formarea unui islam ”francez sau european” care să taie legăturile cu ţările sale de origine, în timp ce planul preşedintelui Emmanuel Macron privind reorganizarea islamului în Franţa se lasă aşteptat, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Trebuie construit un islam francez sau european şi el trebuie să-şi rupă toate legăturile cu ţările terţe, chiar cu ţările din Africa, inclusiv Algeria, Tunisia, Marocul”, a pledat deputatul, fost socialist, care a aderat la partidul prezidenţial La République en Marche.


Citește și : Statele Unite şi-au transferat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

”A le cere algerienilor, marocanilor, în timp ce luna ramadanului începe în această săptămână, să ne trimită imami, asta nu este bine”, a explicat Valls în cadrul unui dejun oferit de o organizaţie patronală.

Valls sugerează ”ruperea cu ideologia wahhabită îndeosebi, dincolo de problema geopolitică a Arabiei Saudite”, şi ”formarea de imami francezi, şi să nu fie fosta Uniune a organizaţiilor islamice din Franţa (UOIF, devenită Musulmanii Franţei) care să-i formeze”. Fosta UOIF gravitează în sfera de influenţă a confreriei Fraţii Musulmani.

În opinia fostului responsabil socialist, ‘o bătălie fundamentală, frontală’, rămâne de dus în cadrul islamului’. ”Dacă se vrea să existe un islam francez care respectă (…) republica, statul de drept, egalitatea între femei şi bărbaţi, libertatea de convertire, libertatea de a crede sau de a nu crede, aceasta este în cadrul islamului. Trebuie ajutaţi cei care luptă împotriva Fraţilor Musulmani, care luptă împotriva salafiştilor. Şi trebuie desemnaţi inamicii”, a mai spus Valls.

Citește și : Vladimir Putin: Republica Moldova a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice

Emmanuel Macron a promis reorganizarea ”islamului Franţei”. Consiliul francez al cultului musulman (CFCM), instanţă aleasă din 2003 şi care provine din moschei, este considerată în mare măsură ineficientă pentru a răspunde provocărilor privind formarea de imami şi urgenţa unui contra-discurs faţă de radicalizarea jihadistă, într-o ţară lovită de o serie de atentate începând din 2015.