DISTRIBUIȚI
dpa

Parchetul public pentru combaterea crimei organizate şi corupţiei din Macedonia de Nord a declanşat o investigaţie asupra a şase persoane, printre care fostul premier Nikola Gruevski şi prietenul său apropiat Risto Novacevski, sub suspiciunea de spălare de bani, relatează agenţia de ştiri nord-macedoneană MIA, potrivit agerpres.   

Potrivit procurorilor, Gruevski, principalul suspect în acest caz, a primit în perioada 2006-2012 donaţii de aproape 80 de milioane de dinari (1.300.360 de euro) pe care nu le-a inclus în rapoartele financiare ale partidului. În perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, Gruevski a pus banii în circulaţie cumpărând teren construibil la Vodno, în apropiere de Skopje, prin intermediul unei companii din Belize a fiicei sale.


Citește și : Trump vrea ‘să-i cumpere’ pe fermieri: Guvernul SUA le acordă subvenții record înainte de alegeri

Novacevski, care a fost cavaler de onoare la nunta lui Gruevski, a fost manager la compania fiicei sale.

După ce au fost delapidaţi, susţin procurorii, banii au fost transferaţi în contul bancar al companiei fiicei lui Gruevski. Novacevski a folosit banii pentru a-i plăti pe proprietarii terenului şi a ascunde sursa reală a fondurilor şi identitatea noului proprietar al terenului de 11.000 de metri pătraţi, potrivit anchetei.

În plus, după publicarea unei înregistrări a unei convorbiri telefonice în care dezvăluia identitatea proprietarului terenului, Novacevski a încercat să ascundă proprietarul real transferând terenul unei alte companii.

Citește și : Sute de iranieni au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

Pe lângă Gruevski, care a fugit în Ungaria în 2018, şi Novacevski, investigaţia procurorilor îi vizează şi pe fostul şef al Administraţiei pentru securitate şi contrainformaţii Saşo Mijalkov, omul de afaceri Iordan Kamcev şi pe mama lui Gruevski Ratka.

Ulterior în cursul zilei, după ce a fost ridicat de poliţie, un judecător a ordonat ca Novacevski să fie încarcerat pentru 30 de zile sub acuzaţia de spălare de bani şi delapidare. Procurorul care anchetează cazul a precizat că a cerut şi îngheţarea bunurilor lui Novacevski pe lângă detenţie.