DISTRIBUIȚI
Thinking Heads

Fostul prim-ministru irlandez Bertie Ahern crede că reunificarea Irlandei de Nord şi a Republicii Irlanda este posibilă pe termen lung, informează sâmbătă DPA, potrivit agerpres.  

El a spus într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a ziarului italian La Repubblica că şi-ar putea imagina un referendum pe tema reunificării, care să aibă loc la 30 de ani de la Acordul de Vinerea Mare, în 2028.


Citește și : Boris Johnson: Decizia de a suspenda părţi ale Protocolului nord-irlandez este legală şi corectă

În prezent, însă, este neînţelept din punct de vedere tactic să formulăm cereri pentru un referendum, a adăugat el.

Un război civil de lungă durată în Irlanda de Nord, între unioniştii care doreau să rămână parte din Regatul Unit (protestanţi) şi republicanii care doreau să adere la Republica Irlanda (catolici), s-a încheiat cu Acordul de Vinerea Mare din 1998.

Ahern, care era atunci şeful guvernului Republicii Irlanda, a contribuit la negocierea acordului.

Societatea din Irlanda de Nord este încă profund divizată, continuând să aibă loc acte de violenţă izolate. Cartierele rezidenţiale, grădiniţele şi şcolile sunt de obicei separate în funcţie de apartenenţa fie la confesiunea catolică, fie la cea protestantă.

Kilometri de garduri înalte trec prin capitala Irlandei de Nord, Belfast. Aşa-numitele „ziduri de pace” sunt menite să prevină ciocnirile violente între părţi.

Citește și : Consiliul Europei cere Poloniei să ofere ‘acces la un avort legal’

Ieşirea Marii Britanii din UE a alimentat tensiunile, deoarece a creat o frontieră externă a UE între Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord britanică.

După luni de discuţii, ambele părţi au convenit că ar trebui să aibă loc controale fizice în porturile care leagă Irlanda de Nord de restul Marii Britanii. Dar aşa-numitul Protocol privind Irlanda şi Irlanda de Nord a fost respins de cel mai mare partid protestant din Irlanda de Nord, Partidul Democratic Unionist (DUP).