DISTRIBUIȚI
Sputnik

Fostul premier al Macedoniei Nikola Gruevski, care a fugit din ţara sa şi a solicitat azil în Ungaria pentru a scăpa de închisoare, a intrat fără nicio îndoială ilegal în Albania, a declarat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei albaneze, transmite agerpres.

„Gruevski trebuie să fi intrat ilegal în Albania”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei Gentian Mullai, precizând că sosirea sa nu a fost anunţată la niciun post de frontieră între Macedonia şi ţara sa.


Citeşte şi: Prima ninsoare din iarna aceasta a paralizat traficul din New York – FOTO/VIDEO

Potrivit sursei citate, „el a trebuit să treacă pe jos frontiera între cele două ţări, fie pe la Prespa (sud-estul Albaniei), fie pe la Debar (nord-est), în mod sigur pentru a nu atrage atenţia”.

Joi seară, poliţia albaneză a precizat că el a părăsit ţara la 11 noiembrie ca pasager al unei maşini a ambasadei Ungariei la Tirana.

Nikola Gruevski se află în prezent în Ungaria, unde a solicitat azil politic, considerându-se o victimă a persecuţiei în ţara sa, după ce i s-a confirmat în apel în octombrie o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru abuz de putere.

Dezvăluirea de către Albania a plecării fostului responsabil macedonean la bordul unei maşini diplomatice ungare este jenantă pentru Budapesta. Ea întăreşte suspiciunile potrivit cărora autorităţile din acest stat UE l-au ajutat activ în fuga sa pe Nikola Gruevski, notează AFP.

Şeful guvernului ungar Viktor Orban s-a prezentat în trecut drept aliat al lui Nikola Gruevski, care a guvernat Macedonia între 2006 şi 2016.

Reprezentanţi ai dreptei autoritare, cei doi oameni au în comun ostilitatea faţă de miliardarul american de origine ungară George Soros, ţap ispăşitor al naţionaliştilor pentru faptul că ar susţine imigraţia, comentează AFP.

Potrivit cotidianului muntenegrean Vijesti, care citează o sursă din conducerea poliţiei, Nikola Gruevski era însoţit de două persoane cu paşaport diplomatic ungar la postul de frontieră dintre Albania şi Muntenegru.

Citeşte şi: Coreea de Nord anunţă că a testat o armă de ‘înaltă tehnologie’

Trei ore mai târziu, „el a părăsit teritoriul Muntenegrului pe la postul de frontieră Dobrakovo la ora locală 22:16 şi a intrat în Serbia” într-o altă maşină în care se aflau tot doi bărbaţi cu paşapoarte diplomatice ungare, potrivit cotidianului.

Întrebată de AFP despre acest periplu, poliţia sârbă şi ambasada Ungariei la Belgrad nu au dat curs solicitării.

Nikola Gruevski a fost privat de paşaport de justiţia macedoneană. Însă cetăţenii din Balcanii occidentali pot călători dintr-o ţară în alta cu cărţi de identitate naţionale.

Fost lider al partidului VMRO-DPMNE (dreapta), Nikola Gruevski a fost condamnat pentru că a primit pentru uz personal un Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici.

Acest proces nu era decât primul din ceea ce se anunţa a fi o serie neagră, întrucât el este urmărit în cinci alte dosare de corupţie, abuz de putere sau ascultare ilegală a opozanţilor şi a personalităţilor din societatea civilă.