DISTRIBUIȚI
Belfort : bas-relief au tribunal de grande instance (HDR).

Fostul ministru francez al bugetului Jérôme Cahuzac, care a avut conturi ascunse în străinătate, a fost condamnat marţi de Curtea de Apel din Paris la patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, şi ar urma să scape de detenţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

La cinci ani după ce a declanşat cel mai răsunător scandal al mandatului preşedintelui socialist François Hollande (2012-2017), Jérôme Cahuzac, fost simbol al luptei împotriva evaziunii fiscale, trebuie să plătească şi o amendă de 300.000 de euro, iar timp de cinci ani nu va mai putea candida la nicio funcţie publică.


Citește și : Premierul ucrainean acuză Rusia că a ‘încălcat dreptul internaţional’ inaugurând podul Crimeea

Jérôme Cahuzac „nu merită să meargă la închisoare”, a afirmat, la ieşirea de la audiere, avocatul său, Eric Dupond-Moretti, care va cere o ajustare a pedepsei. Legea permite pentru orice pedeapsă de până la doi ani de închisoare, şi în absenţa vreunei recidive, posibilitatea unei ajustări imediate şi înlocuirea pedepsei cu eliberarea sub supraveghere.

La anunţul pedepsei, Jérôme Cahuzac, 65 de ani, a fost calm şi concentrat, potrivit AFP.

În timpul judecării apelului său, el şi-a mărturisit „teama de a merge la închisoare”. Apărarea sa a cerut o pedeapsă care „nu sancţionează mai mult decât este nevoie un om căzut”, atrăgând atenţia asupra riscului unui suicid în cazul acestei foste speranţe a socialiştilor.

Verdictul este o lovitură pentru parchetul naţional financiar, care ceruse confirmarea pedepsei de trei ani de închisoare cu executare la care a fost condamnat fostul ministru în primă instanţă, în 2016, pentru o faptă „de o gravitate excepţională”.