DISTRIBUIȚI
Digi24

Fostul ministru de interne spaniol din guvernul de dreapta condus de Partidul Popular (PP) al premierului Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, va fi judecat pentru o presupusă spionare a fostului trezorier al acestei formaţiuni, Luis Bárcenas, cu obiectivul de a obţine documente pe care acesta le avea despre finanţarea ilegală a partidului, relatează joi agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Fernández a fost ministru de interne din decembrie 2011 până în noiembrie 2016 în primul guvern al lui Rajoy.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

În spionarea lui Barcenas ar mai fi fost implicaţi şi alţi înalţi responsabili ai Partidului Popular, printre care fosta secretară generală Dolores de Cospedal, care a fost şi ministru al apărării, şi soţul ei, López del Hierro, pe care însă judecătorul însărcinat cu investigarea acestui dosar i-a exonerat.

În acest caz, denumit operaţiunea ”Kitchen” (bucătărie), nu a fost convocat la audieri fostul premier Rajoy, cu care un fost comisar de poliţie investigat în dosar, José Manuel Villarejo, asigură că a avut schimburi de mesaje cu privire la desfăşurarea spionării lui Barcenas.

Acesta din urmă, trezorier al Partidului Populat în anii 2008-2009, este inculpat pentru ţinerea unei contabilităţi paralele în cadrul formaţiunii. Cei care l-au urmărit şi chiar au pătruns clandestin în locuinţa sa doreau să obţină agenda sa personală, documente contabile ale partidului şi note despre finanţarea ilegală a unor campanii.

Barcenas ispăşeşte în prezent o sentinţă de 33 de ani şi patru luni de închisoare dată în dosarul afacerii „Gurtel”, cel mai compromiţător dintre scandalurile de corupţie şi finanţare ilegală care au afectat Partidul Popular spaniol.

Tot joi, justiţia spaniolă a clasat un dosar în care erau investigaţi pentru spionarea unui concurent fostul preşedinte al grupului petrolier Repsol, Antonio Brufau, şi fostul preşedinte al băncii CaixaBank, Isidro Fainé, consemnează AFP.

Aceştia erau acuzaţi că l-au angajat pe comisarul mai sus menţionat, José Manuel Villarejo, să-l spioneze pe directorul companiei de construcţii Sacyr, Luis Fernando Del Rivero, pe care doreau să-l împiedice să preia printr-o manevră bursieră controlul companiei Repsol.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

 

Fostul comisar Villarejo, în vârstă de 69 de ani, a fost eliberat la începutul lunii mai după mai mult de trei ani de arest preventiv. Mărturiile sale din ultimii ani au evidenţiat corupţia din înaltele sfere politice şi economice ale Spaniei, dezvăluirile lui implicându-l şi pe fostul rege Juan Carlos, printre mulţi alţii.

Investigat în mai multe dosare întocmite în urma înregistrărilor confiscate după arestarea sa în 2017, Villarejo este însă descris de unii politicieni, printre care şi actualul premier socialist Pedro Sanchez, drept un ”şantajist” care s-a îmbogăţit primind bani din partea unor responsabili pe care i-ar fi ameninţat cu denunţuri sau cu discreditarea.