DISTRIBUIȚI
Twitter

Procurori sud-coreeni l-au inculpat marţi pe fostul ministru al justiţiei Cho Kuk pentru mai multe capete de acuzare inclusiv fraudă şi luare de mită, la două luni după ce a demisionat pe fondul unui scandal implicând investiţii familiale şi admiteri la universitate pentru copiii săi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Acuzaţiile sunt un regres pentru preşedintele Moon Jae-in după ce liderul liberal l-a numit pe Cho, fost consilier de top, în post pentru a conduce reforma efectuată de cabinet vizând parchetul, considerat de critici ca susceptibil la presiuni politice.


Citește și : Irakul ameninţă cu revizuirea relaţiilor cu SUA

Procuratura districtului central din Seul i-a condamnat pe Cho şi soţia sa marţi dimineaţă în legătură cu investiţii familiale şi utilizarea poziţiei lor pentru a obţine admiterea pentru copii, potrivit unui comunicat.

Cho se confruntă cu o duzină de capete de acuzare, de la luare de mită şi fals în documente până la manipulare de probe şi încălcări ale legii privind etica serviciilor publice.

Împreună cu soţia sa, Chung Kyung-shim, el este urmărit penal pentru falsificarea documentelor privind investiţiile familiale şi eforturi de a obţine admiteri la universitate.

Cho va rămâne liber în timp ce este judecat. Chung, care este şi profesor universitar, a fost arestată în octombrie, sub aceleaşi acuzaţii.

Avocatul lui Cho, Kim Chil-joon, care nu a răspuns imediat la apeluri telefonice de a face comentarii, este citat de agenţia de presă Yonhap declarând că procurorii au întocmit „un rechizitoriu politic bazat pe imaginaţia lor şi ficţiune”.

Biroul lui Moon a numit rezultatul anchetei „sărac” şi a declarat că va intensifica neîncrederea oamenilor faţă de procurori.

„Ancheta a zguduit autoritatea preşedintelui”, a spus Yoon Do-han, secretarul de presă al lui Moon. „Rezultatul ridică întrebări despre intenţia investigaţiei”.

Citește și : Rusia consideră ‘inacceptabile’ atacurile din Irak

Moon a venit la putere în 2017, promiţând că va curăţa ţara de corupţie după săptămâni de ample proteste stradale ce au condus la destituirea predecesoarei sale, Park Geun-hye.

Cho a demisionat în octombrie după doar o lună în funcţie, declarând că scandalul de corupţie în jurul familiei sale a devenit o povară politică pentru guvernul lui Moon.

Numirea sa a fost urmată de proteste stradale pentru şi împotriva preşedintelui la o scară ce nu a mai fost văzută din 2017, afectând ratingul de sprijin al publicului pentru Moon.