DISTRIBUIȚI

Fostul ministru al apărării Ba N’Daou a fost desemnat luni preşedinte interimar în Mali de către un comitet înfiinţat de junta aflată la putere în această ţară după puciul din 18 august, a anunţat liderul juntei, colonelul Assimi Goita, la televiziunea naţională, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Noul preşedinte interimar va îndeplini funcţia de şef al statului vreme de mai multe luni, înainte de întoarcerea la o conducere civilă a ţării.


Citește și : Negocierile de pace în Afganistan sunt în impas: Talibanii şi afganii sunt de acord că nu sunt de acord!

Colonelul Goita a fost desemnat vicepreşedinte de tranziţie, a anunţat acesta.

„Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc vineri, 25 septembrie”, a declarat colonelul Goita.

Junta militară din Mali s-a angajat pe 12 septembrie la o tranziţie într-un termen de 18 luni.

Un grup de ofiţeri superiori l-a răsturnat de la putere, la 18 august, pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita, în funcţie din 2013 şi slăbit de mai multe luni de contestare în faţa gravelor probleme de insecuritate, de criză economică şi instituţională cu care se confruntă ţara, dar şi de corupţie reproşată întregii clase politice.

Citește și : Navalnîi spune că a fost trimis în Germania GOL-PUŞCĂ şi cere autorităţilor ruse să-i restituie hainele: ‘Sunt urme de Noviciok!’

Unii parteneri internaţionali ai Republicii Mali, începând cu Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest (ECOWAS), au cerut revenirea la puterea civilă în termen de maxim un an, la capătul unei perioade tranziţie conduse de civili. ECOWAS, care a impus un embargo asupra schimburilor financiare şi comerciale cu Mali, a dat termen juntei până la 15 septembrie să desemneze un preşedinte şi un premier civil de tranziţie.