DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Fostul comandant al forţelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, ‘a murit într-un spital din Haga după ce a băut otravă’ în sala de judecată a Tribunalului Penal Internaţional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie (TPI), a anunţat agenţia oficială croată Hina, relatează agerpres .

Incidentul s-a produs după ce TPI a decis menţinerea sentinţelor pronunţate anterior împotriva lui Jadranko Prlic, fost ministru al apărării al croaţilor bosniaci, şi a altor cinci foşti lideri croaţi din Bosnia, între care şi Praljak. Judecătorul care prezida şedinţa a chemat doctorul şi a ordonat suspendarea lucrărilor.


Citește și : Dreapta lui Berlusconi ar câştiga cu lejeritate alegerile din Italia, dar nu ar avea o majoritate (sondaj)

Praljak, fost comandant al forţelor croate din Bosnia acum în vârstă de 72 de ani, a strigat „Praljak nu este criminal. Resping verdictul vostru” – verdict care a confirmat condamnarea sa la 20 de ani de închisoare. Imediat după aceea, acesta a scos din buzunar un recipient şi i-a înghiţit conţinutul, în faţa camerelor de filmare. Avocatul său a declarat că Praljak a luat otravă, iar judecătorul Carmel Agius a suspendat şedinţa. La intrarea în tribunal a sosit rapid o ambulanţă, iar zona a fost survolată de un elicopter.

Decesul lui Praljak a fost anunţat de mai multe mass-media croate, între care canalul de televiziune privat N1 şi principalele ziare Jutarnji List şi Vecernji List înainte de a fi confirmat de Hina, care a citat o sursă apropiată acuzatului.