DISTRIBUIȚI
Kurier.at

Alfred Gusenbauer, fost cancelar social-democrat al Austriei, a negat acuzaţiile că ar fi făcut lobby ilegal în favoarea ex-preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, acuzaţii apărute în cadrul anchetei americane privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, transmite dpa, potrivit agerpres. 

Într-o declaraţie transmisă duminică agenţiei APA, Gusenbauer, care a condus guvernul austriac până în 2008, a confirmat că a desfăşurat lobby ‘remunerat’ pentru promovarea apropierii între Ucraina şi Uniunea Europeană în 2012 şi 2013.


Citeşte şi: Dodon este terifiat de spectrul unirii cu România şi convoacă Consiliul de Securitate

El a negat însă că a fost şeful aşa-numitului ‘grup Hapsburg’ de politicieni plătiţi în secret de Paul Manafort, fost manager de campanie al preşedintelui american Donald Trump, pentru a face lobby în SUA în numele lui Ianukovici, preşedintele prorus al Ucrainei demis în 2014.

Gusenbauer a susţinut că s-a întâlnit cu Manafort în câteva ocazii, inclusiv în timpul unei călătorii în SUA, dar că nu a ştiut nimic despre presupusele eforturi ilegale de lobby ale acestuia.

Ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, condusă de procurorul special Robert Mueller, a adus în lumină săptămâna trecută un demers secret de lobby prorus care a implicat aşa-numitul ‘grup Hapsburg’ de politicieni.

În rechizitoriul depus vineri într-o instanţă din statul Virginia, procurorii susţin că Manafort şi partenerul său de afaceri Rick Gates ‘au recrutat în secret un grup de foşti politicieni cu funcţii înalte pentru a lua poziţii favorabile Ucrainei, inclusiv prin lobby în Statele Unite’.

Citeşte şi: Europa – cuprinsă de un val rece siberian

Romano Prodi, fost şef al guvernului italian şi, între 1999 şi 2004, preşedinte al Comisiei Europene, a fost menţionat în relatări ulterioare din media ca membru al ‘grupului Hapsburg’.

Prodi a declarat sâmbătă pentru New York Times că a lucrat împreună cu Gusenbauer pentru a apropia Ucraina de Uniunea Europeană, dar că banii pe care i-a primit nu au provenit, după ştiinţa sa, de la Manafort. El a afirmat că ‘nu a fost plătit niciodată de un grup de lobby în America’.

Procurorul special Robert Mueller a inculpat 13 cetăţeni ruşi pentru presupuse eforturi de a influenţa alegerile din SUA, dar nu a formulat până acum acuzaţii de complicitate cu Rusia împotriva niciunui membru al campaniei lui Trump.