DISTRIBUIȚI

Fostul avocat al Casei Albe din timpul preşedinţiei lui Donald Trump a acceptat să depună mărturie, după doi ani, cu privire la acuzaţiile de obstrucţionare a anchetei asupra influenţei Rusiei în campania electorală a miliardarului republican, a anunţat miercuri justiţia americană, informează AFP, potrivit agerpres.

Don McGahn, care a fost avocatul Casei Albe în perioada 2017-2018, a reuşit până acum să se sustragă comisiei judiciare a Camerei Reprezentanţilor, care cerea să-l audieze ca urmare a anchetei Mueller asupra influenţei Moscovei.


Citește și: Turcia le cere musulmanilor să adopte o poziție clară față de situația din Gaza

„Când fostul preşedinte a jurat că se va bate împotriva oricăror convocări ce vizează administraţia sa, el a început o campanie de obstrucţionare, inedită şi periculoasă”, a comentat democratul Jerry Nadler, preşedintele acestei comisii. „Astăzi începem să punem capăt acestei obstrucţionări”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele comisiei la originea procedurii de destituire lansate împotriva lui Donald Trump. Această comisie s-a lovit de refuzul unor martori-cheie, precum Don McGahn.

După aproape doi ani de anchetă amplă, raportul procurorului Robert Mueller nu a demonstrat existenţa unei înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Trump şi puterea rusă. El a arătat în schimb că apropiaţi ai lui Donald Trump au avut numeroase contacte cu intermediari ruşi şi că Rusia a intervenit în campania prezidenţială cu intenţia de a favoriza candidatul republican.

Raportul Mueller acuză, între alte fapte de obstrucţionare, că Donald Trump i-a cerut lui Don McGahn ca procurorul Mueller să fie retras din 2017 din funcţia de consilier special al Departamentului de Justiţie, ceea ce McGahn a refuzat.

Citește și: Imagini greu de privit: Un arab a fost LINȘAT de evreii furioși!

Tribunalul care a anunţat miercuri viitoarea mărturie a lui McGahn a precizat că aceasta va avea lor în spatele uşilor închise, în virtutea unui acord la care avocatul a ajuns cu comisia. Cu toate acestea, o relatare cuvânt cu cuvânt a mărturiei va fi dată publicităţii.

Chiar dacă McGahn ar urma să confirme tentativele de obstrucţionare ale fostului preşedinte, urmarea procedurii împotriva lui Donald Trump rămâne neclară.