DISTRIBUIȚI
YouTube

Fostul astronaut american Mark Kelly, care este căsătorit cu fosta reprezentantă Gabrielle Giffords, grav rănită într-un atac în 2011, a anunţat marţi că intenţionează să candideze din partea Partidului Democrat pentru locul lui John McCain din Senat, pentru care se va organiza un scrutin în 2020, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Gabrielle Giffords (48 de ani) s-a retras din Congres după ce a fost rănită la cap în atacul armat din ianuarie 2011 de lângă un supermarket din Tucson, Arizona, soldat cu şase morţi şi 18 răniţi, devenind ulterior una din cele mai importante voci din mişcarea pentru controlul armelor de foc din SUA.


Citește și : Noul şef al Pentagonului a efectuat o vizită în Irak

Într-un clip video de 4 minute şi jumătate, Mark Kelly (54 de ani) stă pe o canapea alături de soţia sa şi vorbeşte despre trecutul mamei lui ca ofiţer de poliţie şi despre atacul asupra lui Giffords.

„Credeam că eu am o meserie riscantă. Dar s-a văzut că a ta este şi mai riscantă”, spune Kelly, fost pilot de avioane de luptă şi comandant de navetă spaţială.

În momentul de faţă, în locul din Senat al lui McCain, decedat la 25 august anul trecut, a fost desemnată Martha McSally, şi ea fost pilot în cadrul forţelor aeriene ale SUA, dar în 2020 va fi organizat un scrutin special pentru a stabili cine va ocupa acest fotoliu în ultimii doi ani din legislatură.

Mark Kelly a menţionat în clipul video că problemele pe care le consideră prioritare sunt schimbările climatice, costul în creştere al asistenţei medicale şi creşterea inegalităţilor sociale.

Citește și : Stoltenberg: NATO pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului INF