DISTRIBUIȚI
Heinrich-Böll-Stiftung

Fostul ambasador britanic la Uniunea Europeană, Ivan Rogers, a avertizat vineri că riscul unei crize provocate de ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar este mai mare decât situaţia cu care se confruntă în prezent pieţele financiare, transmite Reuters, care citează cotidianul The Guardian, potrivit agerpres.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles-ul privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului s-a pronunţat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.


Citeşte şi: Cutremurul din Japonia a dus la moartea a 16 oameni. 26 sunt încă dispăruţi

Ivan Rogers, care a fost ambasador la UE în perioada 2013-2017, a avertizat într-un discurs la Dublin că cele două părţi riscă să alunece într-o criză majoră care ar putea afecta relaţiile dintre Bruxelles şi Londra pentru o generaţie.

Atât Marea Britanie, cât şi UE afirmă că doresc să ajungă la un acord privind ‘divorţul’ cu ocazia Consiliului European din 18 octombrie, însă mulţi diplomaţi consideră că această ţintă este prea optimistă.

Vezi şi: Favorit la alegerile prezidenţiale din Brazilia, Jair Bolsonaro a fost înjunghiat şi se zbate între viaţă şi moarte

Rogers a criticat ceea ce el califică drept iluzii ale unor eurosceptici britanici şi a apreciat că aceştia ştiu foarte bine că un Brexit în absenţa unui acord între Londra şi Bruxelles ‘ar duce la oprirea câtorva sectoare cheie ale economiei’.

Sondaje de opinie recente arată că alegătorii britanici sunt de părere că premierul Theresa May gestionează defectuos negocierile cu UE, în contextul în care există divizări în interiorul ţării, al politicienilor şi al oamenilor de afaceri în legătură cu Brexit-ul.