DISTRIBUIȚI
AP

Fostul ambasador american Bill Richardson a avut o întrevedere cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro – pe care SUA vor să-l înlăture de la putere – însă fără a obţine eliberarea unor americani deţinuţi în Venezuela, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

„Sunt fericit că am putut să mă întâlnesc cu preşedintele Maduro pentru a discuta despre posibila eliberare a unor deţinuţi americani şi despre alte probleme umanitare legate de COVID-19”, a declarat Bill Richardson, fost ambasador la ONU şi fost guvernator al statului New Mexico, într-un comunicat transmis vineri AFP.


Citește și : Prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, vizat de o anchetă a justiţiei franceze pentru ‘complicitate la acte de tortură’

Întrevederea a avut loc joi la Caracas, după o primă discuţie telefonică marţi.

„Regretăm că nu am fost în măsură să obţinem eliberarea americanilor”, a adăugat fostul diplomat provenit din rândurile democraţilor şi care continuă să-l numească pe Nicolas Maduro „preşedinte” al Venezuelei, spre deosebire de actualul guvern republican al lui Donald Trump care nu recunoaşte legitimitatea lui la preşedinţia acestei ţări ce traversează o criză profundă.

Bill Richardson afirmă că a întreprins această misiune pentru a încerca să-i readucă în SUA pe doi veterani ai armatei americane, Airan Berry şi Luke Denman, arestaţi în cadrul unei obscure tentative ratate de „invazie” în Venezuela pe cale maritimă, în luna mai.

El spera de asemenea să obţină eliberarea a şase foste cadre a Citgo, filială americană a gigantului petrolier venezuelean PDVSA, dintre care cinci au cetăţenie americană, al şaselea fiind rezident al SUA.

Aceştia au fost arestaţi pentru prima dată în noiembrie 2017, acuzaţi de spălare de bani şi asociere în scop infracţional, apoi au fost din nou plasaţi în detenţie în februarie, la două luni după ce au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Citește și : Justiţia italiană cere închisoare pe viaţă pentru şeful mafiei siciliene Cosa Nostra

Roger Carstens, emisarul ONU pentru problemele ostaticilor, şi-a exprimat luna trecută îngrijorarea în legătură cu noile informaţii cu privire la starea lor de sănătate, estimând că ei sunt „în pericol de moarte” din cauza noului tip de coronavirus.

Bill Richardson, care a întreprins deja numeroase misiuni în ţări inamice ale SUA pentru eliberarea de americani, inclusiv în Iran şi Coreea de Nord, a dat asigurări că s-a deplasat la Caracas „în parteneriat” cu înalţi responsabili ai administraţiei Trump.