DISTRIBUIȚI
Reuters
FILE PHOTO: Protesters demonstrate against a parliamentary vote to create a new war crimes court in Pristina, Kosovo May 29, 2015. REUTERS/Hazir Reka/File Photo

Tribunalul special creat la Haga, care investighează crimele de război ce au vizat etnicii sârbi, a cerut mai multor foști comandanți din cadrul Armatei de Eliberare din Kosovo să participe la o audiere preliminară care va avea loc săptămâna viitoare, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

Procesul este menit să calmeze tensiunile între Belgrad și Priștina, însă ar putea de asemenea să declanșeze o criză politică în Kosovo, unde majoritatea liderilor sunt foști comandanți ai Armatei de Eliberare.


Citește și : Captură record de droguri în 2018 în portul belgian Anvers. Zeci de tone de cocaină au fost confiscate

Tribunalul special pentru Kosovo, cu sediul la Haga, a fost înființat în 2015 pentru a investiga crimele de război care au avut loc în timpul conflictului din perioada 1998-1999.

Aliații occidentali ai Kosovo insistă ca Priștina să coopereze cu Tribunalul.

„Nu m-am dus niciodată la Belgrad să mă lupt, am luptat să îmi protejez țara”, a declarat Sabahajdin Cena, unul dintre foștii comandanți ai Armatei de Eliberare.

„Acest tribunal încearcă să pună egal între victimă și agresor”, a adăugat Cena.

Alți doi foști comandanți, Sami Lushtaku și Rrustem Mustafa, au confirmat că vor călători la Haga pentru a depune mărturie săptămâna viitoare.

Președintele kosovar Hashim Thaci, premierul Ramush Haradinaj și președintele Parlamentului, Kadri Veseli, sunt de asemenea foști comandanți ai Armatei de Eliberare. Presa locală a relatat că aceștia ar putea fi chemați ca martori sau chiar puși sub acuzare.

Citește și : Rusia: Un tribunal din Moscova ar putea extinde perioada de detenție a militarilor ucrainieni

Un raport publicat în 2011, care a dus la crearea Tribunalului special, a sugerat că Thaci ar putea fi implicat în crimele de război ale altor persoane importante din Kosovo, inclusiv trafic de organe ale prizonierilor de război. Thaci a negat orice acuzație.

Biroul procurorului special a refuzat să ofere mai multe detalii privind următoarele audieri.