DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

O instanţă din Istanbul i-a condamnat vineri la închisoare pe viaţă pe foştii comandanţi de poliţie Ramazan Akyurek şi Ali Fuat Yilmazer, pentru uciderea cu intenţie a jurnalistului de etnie armeană Hrant Dink, transmite dpa. În dosarul crimei din 2007 au fost condamnaţi şi mai mulţi jandarmi, potrivit agerpres.  

Conform agenţiei Anadolu, preluată de dpa, la sentinţele celor doi foşti poliţişti se adaugă câte şapte ani pentru fals şi distrugerea de documente oficiale. Condamnările pe viaţă agravate exclud posibilitatea eliberării condiţionate şi sunt cele mai grele din codul penal după abolirea pedepsei cu moartea în Turcia, în 2002.


Citește și : Carantină OBLIGATORIE la hotel pentru toţi cei care ajung în Irlanda din ‘ţările roşii’

Susţinătorii cauzei lui Dink afirmă însă că procesul, care s-a încheiat cu condamnări la cel puţin 25 de ani închisoare pentru şase inculpaţi, toţi judecaţi în stare de arest, nu elucidează însă împrejurările crimei, iar cei care au organizat uciderea jurnalistului sunt încă liberi.

Tribunalul a constatat că în cazul faptelor de care erau acuzaţi alţi doi inculpaţi a intervenit prescripţia.

Dink era redactor-şef al săptămânalului bilingv în turcă şi armeană Agos, publicat la Istanbul din 1996. El a fost împuşcat mortal în faţa sediului publicaţiei în 19 ianuarie 2007, la vârsta de 53 de ani.

Citește și : O singură doză din vaccinul Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19