DISTRIBUIȚI
twitter

Fosta preşedintă croată Kolinda Grabar-Kitarovic a reacţionat zâmbind şi arătându-şi degetul mijlociu ridicat în urma remarcilor unui politician ultraconservator despre viol, transmite vineri dpa, potrivit agerpres.

‘Mă alătur femeilor care îşi ridică vocea împotriva oricui încearcă să ne întoarcă cu secole în trecut’, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic pentru cotidianul Jutarnji List joi seară.


Citește și : Stoltenberg: NATO deschide o anchetă privind incidentul dintre Franţa şi Turcia

Ea a reacţionat prin vorbe şi gesturi la o declaraţie a lui Miroslav Skoro – fost rival în alegerile prezidenţiale la sfârşitul anului trecut şi lider al Mişcării Patria -, care a părut să sugereze că femeile care au rămas însărcinate în urma unui viol nu ar trebui să avorteze.

‘(Viaţa) trebuie protejată până la sfârşit. Nu prin interdicţii, nu suntem o comunitate primitivă, dar statul are o multitudine de mecanisme pentru a ajuta fiecare femeie şi mamă în această situaţie’, a afirmat Skoro miercuri.

‘Dacă o femeie rămâne gravidă în timpul unui viol, ea trebuie să vorbească cu familia pentru a vedea ce să facă’, a spus el într-o dezbatere de campanie înaintea alegerilor legislative din 5 iulie.

În Croaţia, ţară majoritar catolică şi puternic conservatoare, problema avortului este parte a dezbaterii politice.

Conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic a pierdut în ianuarie cursa pentru un nou mandat în faţa social-democratului Zoran Milanovic. Skoro a ieşit din competiţie după primul tur de scrutin, în care s-a plasat pe locul al treilea.

Citește și : Un bebeluş în vârstă de 13 zile a murit din cauza COVID-19 într-un spital din Regatul Unit

”Vremea în care o femeie stătea în colţ aşteptând să audă ce o să spună ‘macho’-ul ei a trecut”, a mai spus ea pentru Jutarnji List.

Şi alte femei cu notorietate în Croaţia, precum viceprimarul din Osijek, Zana Gamos, i-au trimis acelaşi mesaj vizual lui Skoro, care a încercat să retracteze, spunând că afirmaţia sa a fost scoasă din context.