DISTRIBUIȚI
AP

Fosta preşedintă a Argentinei Cristina Kirchner va fi judecată într-un dosar de mită, al treilea proces al său pentru corupţie privind mandatele sale la conducerea ţării (2007-2015), a anunţat joi Centrul de informare judiciară, relatează AFP, potrivit agerpres.

În acest dosar, Cristina Kirchner este acuzată în special că a primit sume de bani pentru atribuirea de contracte publice unor firme de construcţii de autostrăzi.


Citeşte şi: Theresa May îşi depune demisia oficială

Cristina Kirchner, senatoare în vârstă de 66 de ani, este principala figură a opoziţiei din Argentina. După două mandate de preşedintă, ea este candidată la vicepreşedinţia Argentinei alături de fostul său şef de guvern Alberto Fernandez, candidat la postul de preşedinte.

De la 21 mai, în ritm de o şedinţă pe săptămână, Cristina Kirchner este judecată pentru deturnare de fonduri în construcţia de drumuri în provincia Santa Cruz, fieful său electoral.

Data nu a fost stabilită deocamdată, dar ea va fi judecată într-un alt proces, pentru spălare de bani, împreună cu cei doi copii ai săi.

Judecătorul care s-a ocupat de majoritatea afacerilor de corupţie ce o implică, Claudio Bonadio, a solicitat în repetate rânduri plasarea în arest preventiv a fostei preşedinte, dar ea este protejată de imunitatea parlamentară.

Citeşte şi: Canada anunţă când vor începe audierile în procesul de extrădare al directoarei de la Huawei

Joi, judecătorul Bonadio a cerut trimiterea în faţa instanţei a unui ministru-cheie al administraţiei Kirchner, Julio de Vido, precum şi a peste o sută de şefi de întreprinderi şi înalţi funcţionari.

Magistratul a precizat că această solicitare este legată de marele dosar cunoscut în Argentina sub numele „Caietele corupţiei”, în care administraţia Kirchner ar fi pretins 160 de milioane de dolari mită în schimbul acordării de contracte publice.

În pofida acuzaţiilor de corupţie, Alberto Fernandez şi Cristina Kirchner se află pe primul loc în intenţiile de vot, în faţa preşedintelui de centru dreapta Mauricio Macri, afectat de criza economică din ţară.