DISTRIBUIȚI
AP

Fosta preşedintă a Argentinei, Cristina Kirchner, s-a apărat vineri în aşa-numitul dosar „Caiete ale corupţiei”, asigurând că acuzaţiile împotriva sa sunt legate de „interese economice concentrate şi hegemonice foarte puternice” pe care ea le ameninţase în timpul preşedinţiei sale, informează AFP, potrivit agerpres.

„Nimeni nu m-a plătit vreodată pentru ca eu să semnez un decret sau altul şi nici pentru a obţine mijloace de la guvernul meu”, a explicat fosta preşedintă pe contul său Twitter, ca răspuns la acuzaţiile aduse de suspecţi care au decis să colaboreze cu justiţia.


Citește și : Venezuelenii au luat magazinele și staţiile de benzină cu asalt, de teamă că denominarea ar putea provoca haos

Mai mulţi şefi de întreprinderi au fost plasaţi în detenţie de la 1 august în cadrul scandalului „Caietelor corupţiei”, în care şoferul unui ministru adjunct nota remiterile de genţi umplute cu dolari, vărsări provenind de la societăţi ale BTP, în ministere sau la reşedinţa prezidenţială ocupată pe atunci de Nestor şi Cristina Kirchner, care au condus Argentina din 2003 până în 2015.

Potrivit procurorului Carlos Stornelli, aceste şpăgi se ridică la cel puţin 160 milioane de dolari.

Cristina Kirchner, care a condus ţara între 2007 şi 2015, este persoane cu funcţia cea mai înaltă care este vizată în acest dosar.

Fosta preşedintă susţine în mesajul său pe Twitter că ea este acuzată pentru că s-a opus în timpul preşedinţiei sale unor interese „foarte puternice care au încercat întotdeauna să-i obstrucţioneze deciziile în favoarea maselor celor mai populare”.

Cristina Kirchner este audiată în mai multe dosare şi mai mulţi dintre apropiaţii săi au fost plasaţi în arest preventiv pentru suspiciuni de corupţie.

Cel mai emblematic, Julio Lopez, viceministru al planificării din 2003 până în 2015, a fost surprins în flagrant delict în iunie 2016, în timp ce încerca să ascundă 9 milioane de dolari lichizi într-o mănăstire în apropiere de Buenos Aires.

Cristina Kirchner, în prezent senatoare, se bucură de imunitate parlamentară care o protejează de o eventuală detenţie.

Citește și : Prăbuşirea viaductului de la Genova duce la închiderea pentru traficul rutier a unui pod din sudul Italiei

În timp ce alegerile prezidenţiale din octombrie 2019 se apropie, ea este principala figură a opoziţiei faţă de preşedintele de centru-dreapta Mauricio Macri. Întrucât ea deţinuse două mandate consecutive, Kirchner nu a putut candida în 2015, dar ar putea viza un al treilea mandat în 2019.