DISTRIBUIȚI
afp

Fosta informatoare a WikiLeaks Chelsea Manning a fost eliberată din închisoare, unde a fost ţinută din cauza refuzului său de a depune mărturie în faţa unui mare juriu în legătură cu WikiLeaks, informează dpa. Biroul şerifului local din Alexandria, Virginia, a confirmat că Manning a fost eliberată joi, potrivit agerpres.

Acest mare juriu dizolvându-se miercuri, „tribunalul consideră că nu mai este nevoie ca Chelsea Manning să compară în faţa justiţiei şi că menţinerea sa în detenţie nu mai răspunde unui obiectiv de coerciţie”, a decis judecătorul Anthony Trenga.


Citește și : Premierul spaniol va decreta stare de urgenţă: ‘Ne aşteaptă săptămâni foarte grele’

În schimb, penalităţile financiare care au fost fixate pentru a o forţa să depună mărturie în legătură cu WikiLeaks şi cu fondatorul său Julian Assange rămân valabile, iar ea va trebui să plătească 256.000 de dolari amendă, a adăugat el.

În vârstă de 32 de ani, Chelsea Manning a încercat să se sinucidă miercuri, dar autorităţile au intervenit la timp şi ea a fost transferată la spital, conform grupului său de susţinere.

Chelsea Manning a fost încarcerată în martie 2019 pentru că a refuzat să depună mărturie în faţa unui mare juriu însărcinat cu anchetarea WikiLeaks şi a fondatorului său, Julian Assange, cărora le-a transmis în 2010 un mare volum de documente confidenţiale.

Ea a fost pentru scurt timp eliberată în mai 2019 dintr-un motiv tehnic, după care a fost din nou încarcerată câteva zile mai târziu.

În 2010, soldatul Manning a facilitat scurgerea către WikiLeaks a peste 700.000 de documente confidenţiale despre războaiele din Irak şi Afganistan, între care şi peste 250.000 de cablograme diplomatice care au pus SUA într-o situaţie stânjenitoare.

Citește și : Premierul spaniol va decreta stare de urgenţă: ‘Ne aşteaptă săptămâni foarte grele’

Fostul analist al serviciilor de informaţii a fost condamnat în 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială, dar pedeapsa sa a fost comutată de preşedintele Barack Obama.

Ea a fost eliberată în mai 2017 după şapte ani de închisoare, perioadă în care fostul militar şi-a început tranziţia spre sexul feminin.