DISTRIBUIȚI
El País

Cel mai înalt tribunal spaniol, Audienţa Naţională, a condamnat la 122 ani de închisoare o fostă conducătoare a organizaţiei separatiste basce ETA, Maria Soledad Iparraguirre Guenechea, alias „Anboto”, pentru asasinarea unui militar spaniol în 1995, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

Conducătoare istorică a ETA, extrădată de Franţa, „Anboto” a fost găsită vinovată că a „dat ordin să fie asasinat comandantul armatei terestre Luciano Cortizo şi a furnizat explozibilii” utilizaţi, potrivit sentinţei tribunalului însărcinat în special cu dosare de terorism, făcută publică vineri.


Citește și : Peste 60 de jurnalişti ai site-ului Index.hu demisionează după destituirea redactorului lor şef

Luciano Cortizo a decedat într-un atentat cu maşină capcană în oraşul Leon (nord-vestul Spaniei) pe 22 decembrie 1995.

Această condamnare cuprinde o pedeapsă de 30 de ani închisoare pentru „asasinat terorist împotriva unui membru al forţelor armate” şi patru pedepse de câte 20 de ani pentru „tentativă de asasinat terorist” împotriva a patru persoane rănite în atentat, între care fiica comandantului Cortizo, care vor trebui să fie indemnizate.

Tribunalul a amintit că această femeie de 59 de ani începuse să-şi asume în 1993 „responsabilităţi în cadrul aparatului militar” al ETA de pe teritoriul Franţei, care a extrădat-o în septembrie în special pentru rolul său în acest atentat din 22 decembrie 1995.

Citește și : Orban: Ungaria ‘a câştigat numai o importantă bătălie, nu şi războiul’ în urma summitului UE

În Franţa, „Anboto” fusese condamnată, împreună cu partenerul său Mikel Albisu Iriarte, zis „Antza”, în noiembrie 2012 la 20 de ani de închisoare pentru că a „condus” un grup cu scop terorist şi a comis numeroase infracţiuni care au permis comiterea unor atentate. Totuşi, nicio acţiune sângeroasă nu le-a fost imputată în mod direct. Cuplul a fost arestat în octombrie 2004 în cursul unei vaste razii la Salies-de-Bearn (sud-vestul Franţei).

În mai 2018, „Anboto” a fost aleasă de ETA pentru a citi în limba bască comunicatul care anunţa dizolvarea organizaţiei separatiste. În total, 853 de morţi sunt atribuiţi organizaţiei în cele patru decenii de activitate.