DISTRIBUIȚI
SVT Nyheter

Parchetul suedez a anunţa luni trimiterea în judecată a fostei ambasadoare la Beijing Anna Lindstedt (foto), acuzată că a încercat să negocieze cu intermediari misterioşi eliberarea editorului Gui Minhai, aflat în detenţie în China, fără a informa Ministerul de Externe de la Stockholm, transmite AFP, potrivit agerpres.

Anna Lindstedt este acuzată că, pe când se afla la post la Beijing, a organizat în ianuarie 2019 o întâlnire la Stockholm între ‘oameni de afaceri’ având contacte cu puterea chineză şi fiica editorului, în prezenţa sa şi fără ştirea guvernului, ceea ce constituie o practică ilegală.


Citeşte şi: ATAC cu rachete în apropiere de aeroportul din Bagdad: Şase militari sunt răniţi!

Fosta ambasadoare, inculpată pentru ‘negocieri arbitrare cu o putere străină’, ‘şi-a depăşit atribuţiile’, a precizat într-un comunicat procurorul de caz, Hans Ihrman.

Anna Lindstedt riscă până la zece ani de închisoare. În aşteptarea verdictului, ea rămâne funcţionară a Ministerului de Externe.

Gui Minhai, cetăţean suedez de origine chineză, publica la o editură din Hong Kong cărţi cu conţinut controversat despre lideri chinezi. El a fost condamnat în 2015 în China pentru acuzaţii de drept comun, dar apropiaţii săi denunţă un proces politic.

În luna februarie, Sapo, agenţia suedeză de informaţii interne şi contraterorism, a deschis o anchetă preliminară împotriva Annei Lindstedt.

Diplomaţia suedeză a dat asigurări că nu a ştiut nimic despre acea întâlnire şi nici măcar despre prezenţa la Stockholm a ambasadoarei sale.

Citeşte şi: Lidera Partidului de Centru va prelua un portofoliu important în guvernul de la Helsinki

Relaţiile dintre Suedia şi China sunt afectate de mai mulţi ani de detenţia lui Gui Minhai.

Fiica acestuia, Angela Gui, foarte activă în media pentru a obţine eliberarea tatălui său, a declarat că Anna Lindstedt a invitat-o în luna ianuarie la Stockholm pentru a se întâlni cu ‘oameni de afaceri’ chinezi. În discuţia purtată în holul unui mare hotel din capitala suedeză, în prezenţa ambasadoarei, aceştia ar fi afirmat că aveau ‘relaţii în cadrul Partidului Comunist’ şi că puteau obţine eliberarea lui Gui Minhai. Ei i-ar fi cerut Angelei Gui ca, în schimb, ‘să stea liniştită’.

Un comunicat al ambasadei chineze la Stockholm preciza că Beijingul ‘nu a autorizat niciodată şi nu va autoriza niciodată pe nimeni să intre în contact cu fiica lui Gui Minhai’.