DISTRIBUIȚI

Un fost agent al „beretelor verzi”, unitate a forţelor speciale americane, a fost arestat vineri şi inculpat pentru spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA, informează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.

Potrivit justiţiei americane, Peter Rafael Dzibinski Debbins, născut în SUA dintr-o mamă rusoaică, a fost racolat de Moscova în 1996, încă înainte ca el să intre în armată.


Citește și : Zeci de foşti responsabili republicani cu securitatea naţională se dezic de Trump şi anunţă că votează cu Biden

În timpul studenţiei sale la Celiabinsk, el s-a întâlnit cu agenţi, pe care i-a asigurat că este „un fiu al Rusiei” şi pro-rus politic.

Anul următor, Debbins – care era numit Ikar Lesnikov de contacţii ruşi – s-a căsătorit că iubita sa rusoaică, al cărei tată era ofiţer militar, şi a intrat în armata americană.

Câţiva ani mai târziu, el a anunţat Rusia că ar dori să părăsească armata, însă a fost încurajat în schimb să intre în forţele speciale americane.

Ultimul contact cu Rusia menţionat în actul de inculpare datează din 2011, când Debbins informează că se va muta să locuiască la Washington.

Citește și : UNHCR susţine că deţine mărturii privind abandonarea migranţilor pe mare de către Garda de Coastă greacă

Potrivit profilului său LinkedIn, el a început atunci să lucreze pentru Institute of World Politics, specializat în securitate naţională şi informaţii.

Fostul militar de 45 de ani, arestat în Virginia, este acuzat că „a furnizat informaţii cu privire la apărarea americană unui guvern străin” şi riscă închisoare pe viaţă.

„Faptele menţionate în acest dosar constituie o trădare şocantă, de către un ofiţer al armatei, a foştilor săi camarazi şi a ţării”, a denunţat într-un comunicat Alan Kohler, un responsabil al FBI.