DISTRIBUIȚI
TVP Info

Un fost demnitar comunist polonez, condamnat într-un caz de fraudă pe scară largă în Polonia, a sosit la Varşovia după extrădarea sa din SUA, ţară în care trăia de mai mulţi ani, a anunţat sâmbătă Ministerul Justiţiei polonez, transmite AFP, potrivit agerpres.

Arestat în Florida anul trecut, Dariusz Przywieczerski (72 de ani) a fost un înalt oficial al Fondului de stat (FOZZ), creat în februarie 1989 de ultimul guvern comunist de la Varşovia.


Citește și : Cel puţin 21 de morți într-un accident rutier grav în vestul insulei indoneziene Java

FOZZ a fost controlat în mare parte de serviciile de informaţii poloneze şi s-a ocupat la începutul anilor ’90 de gestionarea datoriei externe a Poloniei. pentru a rămâne clandestine, operaţiunile sale se realizau prin intermediul unor societăţi-ecran, cu sediul în ‘paradisuri fiscale’.

Evitând orice control juridic, activităţile FOZZ au permis o fraudă pe scară mare de pe urma căreia au profitat demnitari polonezi şi colaboratori de-ai lor. Valoarea totală a fondurilor fraudate este estimată la 350 de milioane de zloţi (83,9 milioane euro).

În 2005, mulţi dintre foştii demnitari polonezi implicaţi au fost condamnaţi la închisoare. Dariusz Przywieczerski a primit o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, însă a părăsit Polonia. După ce a fost găsit în SUA în 2008, autorităţile de la Varşovia au cerut extrădarea sa.

Citește și : Republica Moldova: Chişinău, proteste în faţa ambasadelor SUA şi Germaniei