DISTRIBUIȚI
Slobodna Bosna

Procuratura din Bosnia-Herţegovina l-a pus marţi sub acuzare pe Milomir Savcic, liderul unei asociaţii a veteranilor sârbi bosniaci, pentru crime de război şi implicare directă în genocidul din iulie 1995 de la Srebrenica, informează agenţia Hina, potrivit agerpres.

Savcic, în vârstă de 60 de ani, este actualmente preşedintele unei asociaţii numite Organizaţia luptătorilor din Republika Srpska (BORS), considerată a fi în parte o extensie a guvernului entităţii sârbe din Bosnia, potrivit Hina.


Citește și : Ambasada SUA în Irak, atacată de manifestanţi

Conform procuraturii, Savcic a fost comandantul Regimentului 65 al armatei Republicii Srpska, implicat direct în asistarea lui Ratko Mladic şi a altor comandanţi militari ai sârbilor din Bosnia la execuţia ostaticilor bosniaci.

Savcic este acuzat de planificarea, comandarea şi supervizarea activităţilor desfăşurate de militarii pe care îi comanda, care au inclus capturarea şi arestarea a sute de bărbaţi bosniaci în Nova Kasaba, în apropiere de Srebrenica, precum şi reţinerea lor ilegală şi uciderea acestora. Savcic este acuzat de asemenea de complicitate la comiterea unui genocid.

În iulie 1995, în câteva zile, peste 8000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci au fost masacraţi de forţele sârbe din Bosnia ale lui Ratko Mladic, în enclava musulmană Srebrenica, asupra căreia tocmai preluaseră controlul. Masacrul, calificat drept genocid de justiţia internaţională, a fost cel mai sângeros act de acest gen comis pe teritoriul european după sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Citește și : Militanții islamiști au ucis 18 persoane într-un atac asupra unui sat din estul RD Congo