DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Un fost angajat al Consulatului General francez din Ierusalim a fost declarat vinovat de trafic de arme între Gaza şi Cisiordania, a anunţat vineri Ministerul israelian al Justiţiei, informează AFP, potrivit Agerpres.

Romain Franck, tânăr şofer care lucra pe bază de contract pentru consulat, a fost acuzat de Israel că a profitat de relativa protecţie pe care i-o conferea funcţia pentru a transporta într-un vehicul, în cursul a cinci călătorii, 70 de pistoale şi două arme automate între Fâşia Gaza şi Cisiordania.


Citește și : Camera Comunelor a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit

Aceste două teritorii sunt separate câteva zeci de kilometri de teritoriul israelian. Fâşia Gaza este supusă unei riguroase blocade israeliene, însă interiorul vehiculelor diplomatice este în general exceptat de la controale.

Potrivit serviciilor de securitate internă ale Israelului (Shin Beth), Romain Franck primea armele de la un angajat al Centrului Cultural Francez din Gaza şi le scotea din enclava palestiniană la bordul unui vehicul al Consulatului General. Odată ajunse în Cisiordania, el preda armele unui individ care le revindea unor traficanţi.

„În cadrul unui acord asupra pledoariei, acuzatul a recunoscut faptele şi şi-a recunoscut vinovăţia în trei capete de acuzare (import, comerţ de arme şi fraudă)”, informează ministerul. „Sentinţa va fi dată la 8 aprilie”, adaugă acesta, precizând că vinovatul riscă până la şapte ani de închisoare.

Romain Franck, care nu beneficia de imunitate diplomatică, a fost arestat în februarie 2018, iar procesul împotriva lui a început după o lună.

Citește și : Donald Tusk anunță un summit extraordinar al UE privind BREXIT pe 10 aprilie

Cazul este unul delicat pentru diplomaţia franceză, chiar dacă Shin Beth a subliniat că Romain Franck a acţionat „pentru bani, din proprie iniţiativă şi fără ştiinţa superiorilor săi”. Potrivit actului de inculpare, el a primit în jur de 5.500 de dolari pentru transportul de arme.

Fâşia Gaza este guvernată din 2007 de mişcarea islamistă Hamas, considerată teroristă de Israel şi de UE. Fără a avea contacte cu Hamas, diplomaţii francezi se duc frecvent în Gaza, spre deosebire de cei americani.