DISTRIBUIȚI
wikipedia

Uniunea Europeană a cerut miercuri „o anchetă rapidă şi transparentă” asupra morţii jurnalistului rus Arkadi Babcenko, un critic virulent al Kremlinului, care a fost împuşcat mortal marţi la Kiev, denunţând o crimă „laşă”. La rândul său, Consiliul Europei (CoE) a cerut miercuri Ucrainei să realizeze o anchetă cuprinzătoare pentru a-i „identifica şi pedepsi” pe cei responsabili pentru moartea jurnalistului rus, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Această crimă laşă este un nou atac împotriva libertăţii presei, împotriva jurnaliştilor care ne protejează valorile şi democraţiile”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, într-o sesiune plenară la Strasbourg.


Citeşte şi: Mexicul îi răspunde tăios lui Trump: ‘Nu! Niciodată!’

„Parlamentul European doreşte să se facă lumină asupra morţii lui Arkadi Babcenko, iar cei vinovaţi să fie pedepsiţi, la fel şi comanditarii acestei crime”, a adăugat Tajani.

Purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini a cerut într-un comunicat „o anchetă rapidă şi transparentă, astfel încât responsabilii pentru această crimă să fie aduşi în faţa justiţiei” şi a transmis „condoleanţe” familiei jurnalistului Babcenko.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei , Thorbjorn Jagland, a declarat că „CoE condamnă ferm acest act brutal care trebuie să facă obiectul unei anchete cuprinzătoare, iar autorii săi să fie aduşi în faţa justiţiei”.

„În calitate de membru al Consiliului Europei, Ucraina are obligaţia legală de a efectua o anchetă eficientă cu privire la această crimă”, a declarat Dunja Mijatovic, comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

„Le-am cerut să facă asta rapid şi să depună toate eforturile pentru a-i identifica şi pedepsi nu numai pe autorii crimei, ci şi pe instigatori”, a adăugat ea.

Citeşte şi: Anchetă antitero în Belgia. Cine este atacatorul din Liege – VIDEO

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a condamnat miercuri ferm uciderea jurnalistului rus Arkadi Babcenko.

Harlem Desir, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, a cerut guvernului ucrainean să efectueze o investigaţie imediată asupra crimei. „Fac apel la autorităţi să investigheze rapid şi temeinic circumstanţele acestui asasinat şi să-i aducă în faţa justiţiei pe autorii şi pe cei care au ordonat această crimă”, a spus Desir într-un comunicat de presă.

Jurnalistul şi scriitorul rus Arkadi Babcenko, critic al regimului preşedintelui Vladimir Putin, a fost ucis marţi seara cu focuri de armă în apartamentul său din Kiev, iar poliţia a anunţat imediat că privilegiază pista unei crime legate de profesia lui.

Citeşte şi: Rarisim. Serghei Lavrov întreprinde o vizită oficială la Phenian

Babcenko, un corespondent de război binecunoscut în Rusia, se refugiase în Ucraina de teamă că ar putea fi asasinat. Jurnalistul în vârstă de 41 de ani era un fost luptător în războiul din Cecenia care criticase bombardamentele ruse asupra oraşului sirian Alep şi considera că Rusia se face vinovată de agresiune împotriva Ucrainei.

Uciderea lui Babcenko, care a provocat un şoc în rândul jurnaliştilor în Rusia şi în Ucraina, este al doilea în mai puţin de doi ani caz de asasinare a unui jurnalist rus care locuieşte în capitala ucraineană.