DISTRIBUIȚI
DCNews

România rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Anul trecut, volumul comerţului bilateral dintre cele doua state a atins cifre istorice, ajungând la două miliarde de dolari, potrivit datelor prezentate la Forumul de Afaceri Republica Moldova-România, desfăşurat în capitala republicii, informează joi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

În 11 luni ale anului 2018, volumul comerţului dintre Republica Moldova şi România a atins un nivel record de 1,5 miliarde de dolari, o creştere de 27,7% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, fără a include comerţul cu agenţii economici din regiunea transnistreană.


Citește și : CoE recomandă Germaniei să protejeze limbile minorătăţilor

Preşedintele Camerei de Industrie şi Comerţ de la Chişinău, Sergiu Harea, a declarat că oamenii de afaceri din Republica Moldova vor iniţia noi afaceri şi colaborări în România. „În 2019 vom avea expoziţii ‘Moldova prezintă’ la Braşov, Iaşi şi Arad, unde vom iniţia noi afaceri şi colaborări. Volumul exporturilor către România a însumat 729 de milioane, iar importurile 774 milioane de dolari. Este cea mai mare creştere, iar România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova’, a subliniat Sergiu Harea.

Pe piaţa românească sunt peste 5.600 de firme cu capital moldovenesc, iar oamenii de afaceri de la Bucureşti îşi doresc să fie mai prezenţi în Republica Moldova, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă. Oficialul român a subliniat că Republica Moldova reprezintă pentru România a treia piaţa extracomunitară de desfacere a produselor româneşti.

„Potrivit datelor despre mediul de afaceri în 2018, valoarea capitalului românesc subscris se ridica la 117, 5 milioane de dolari americani, România ocupând locul doi după acest criteriu în Republica Moldova. 1.763 de firme cu capital românesc sunt înregistrate în Republica Moldova. În România există 5.607 firme cu participare de capital din Republica Moldova, (aceasta) ocupând locul 40 în topul investitorilor străini în România. Produsele din Republica Moldova sunt deja asimilate de consumatorii români, ne-aţi creat dependenţe’, a afirmat Ambasadorul României.

Citește și : Frigul năprasnic a omorât cel puţin 29 de copii din Siria

La Forumul de Afaceri Republica Moldova – România care se desfăşoară la Chişinău participă peste 100 de agenţi economici din cele doua state.