DISTRIBUIȚI

Forţele ucrainene au recuperat o parte din Severodoneţk (est), cu toate că trupele ruse controlează circa jumătate din acest oraş, a declarat guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, pe contul său de Facebook, transmite sâmbătă EFE, potrivit agerpres.

Oraşul industrial Severodoneţk este un punct strategic cheie pentru ocupanţii ruşi, în eforturile lor de a controla Donbasul.


Citește și : Emisarii SUA, Coreii de Sud şi Japoniei au avut o întâlnire la Seul

Iniţial, potrivit lui Gaidai, ruşii reuşiseră să cucerească 70% din oraş, însă atacul lor a fost respins şi ucrainenii au recuperat poziţiile.

„Ruşii nu vor putea obţine controlul regiunii în două săptămâni, aşa cum prevăzuseră serviciile de informaţii britanice”, a insistat guvernatorul ucrainean.

În opinia lui Gaidai, armata rusă a suferit pierderi semnificative în regiune. Oficialul ucrainean a subliniat că Ucraina are nevoie de artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a-l face pe inamic să dea înapoi şi cu ajutorul căreia „infanteria invadatorilor va fugi către frontieră”.

Gaidai a mai declarat, potrivit Reuters, că forţele ruse aruncă în aer poduri peste râul Severski Doneţ pentru a-i împiedica pe ucraineni să aducă întăriri militare şi să furnizeze ajutor civililor din oraşul Severodoneţk.

Obiectivul trupelor ruse de a obţine controlul total asupra provinciilor Lugansk şi Doneţk nu a fost îndeplinit, apreciază tabăra ucraineană.

Citește și : Ziua 100 de război în Ucraina! Ruşii îşi concentrează toate forţele asupra Donbasului

 

Şi, cu toate că rezistenţa ucraineană l-a obligat pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi fixeze ca obiectiv imediat cucerirea întregii regiuni a Donbasului, funcţionarii ucraineni apreciază că liderul de la Kremlin continuă să fie hotărât să cucerească întreaga Ucraină.

„Obiectivul principal al lui Putin este distrugerea Ucrainei. Nu dă înapoi în ceea ce priveşte obiectivele lui, cu toate că Ucraina a câştigat prima etapă a acestui război la scară mare”, a declarat vineri, la televiziunea naţională, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.