DISTRIBUIȚI

Forţele Siriene Democratice (FSD), o alianţă condusă de miliţii kurde, au afirmat luni că au doborât o aeronavă fără pilot a Turciei care survola regiunea Afrin, din nord-vestul teritoriului sirian, transmite agenţia EFE.

Într-un comunicat, FSD a anunţat că apărarea sa antiaeriană a doborât drona, de fabricaţie turcească, în zona Qodeh, conform agerpres.


Sursa menţionată a precizat că aparatul fără pilot avea la bord două rachete ce puteau fi activate prin control la distanţă.

Citește și : Polonia a confirmat primirea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili

Din 20 ianuarie, Turcia şi facţiunile rebele siriene aliate desfăşoară o ofensivă în regiunea Afrin, controlată de FSD.

Componenta cea mai importantă a FSD o reprezintă miliţia kurdo-siriană Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care guvernul turc o consideră teroristă din cauza legăturilor cu gherila kurdă din Turcia, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Pe de altă parte, comandantul YPG, Sipan Hamo, citat de AFP, a declarat luni că forţele kurde din Siria nu au „nicio problemă” cu o intervenţie militară a regimului sirian în regiunea Afrin pentru a respinge ofensiva turcă în curs.

Administraţia semiautonomă kurdă a chemat deja, pe 25 ianuarie, regimul de la Damasc să intervină desfăşurând forţe la frontieră, între Afrin şi Turcia.

Puterea siriană, care a denunţat „agresiunea” turcă, nu a reacţionat la acest apel. Căci comunitatea kurdă respinge condiţiile Damascului, în speţă o redesfăşurare a armatei siriene în regiune şi revenirea instituţiilor de stat sub controlul regimului.