DISTRIBUIȚI
DW

Forţe ale armatelor turcă şi rusă au efectuat marţi o nouă operaţiune de patrulare comună în nordul Siriei, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apreciind că forţele kurde nu s-au retras complet din acest sector, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘A doua patrulare comună terestră a început în regiunea Ain al-Arab (Kobane) la est de Eufrat’, a indicat Ministerul Apărării turc într-un comunicat.


Citeşte şi: Turcia a arestat-o pe sora lui Abu Bakr al-Baghdadi

Aceste patrulări trebuie să asigure retragerea miliţiei kurde din Unităţile de protecţie a poporului (YPG), conform acordului încheiat la 22 octombrie la Soci între Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin.

Prima operaţiune de patrulare ruso-turcă a avut loc la 1 noiembrie.

Turcia intenţionează să instituie o ‘zonă de securitate’ pe o fâşie de 30 km în interiorul Siriei de-a lungul frontierei care să o separe de miliţiile YPG, organizaţie pe care o califică drept ‘teroristă’, dar care este aliata ţărilor occidentale în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Acordul cu Rusia şi un altul încheiat la 17 octombrie cu Washingtonul au permis oprirea unei ofensive lansate de Turcia la 9 octombrie împotriva forţelor kurde.

Datorită acestei ofensive, Turcia a putut să-şi extindă prezenţa în nordul Siriei, preluând controlul asupra unei zone de 120 km la frontieră între localităţile Tal Abyad şi Ras al-Ain.

Potrivit acordului de la Soci, Moscova s-a angajat să facă YPG să plece din sectoarele controlate de Turcia, în coordonare cu armata siriană şi a lansat patrule comune cu armata turcă în teritoriul sirian.

Preşedintele Erdogan a declarat marţi că forţele kurde nu s-au retras complet din zonele de frontieră până astăzi.

Citeşte şi: ATENTAT la adresa lui Evo Morales? Elicopterul său a aterizat de urgenţă!

‘Ştim că încă există terorişti în interiorul frontierelor zonei de securitate pe care le-am delimitat. Să ştiţi că nimeni nu ne poate înşela spunând: ‘I-am făcut să plece pe terorişti de acolo, aceste zone au fost eliberate de terorişti”, a spus el într-un discurs rostit la Ankara în faţa deputaţilor din partidul său AKP (Partidul Dreptate şi Dezvoltare).

‘În orice caz, când el (preşedintele american Donald Trump) spune: ‘Îmi place mult petrolul’, ce se află acolo în subsol. Pe lângă petrol, există şi terorişti cu care îl va exploata’, a adăugat Erdogan.

Militari americani au început să construiască două noi baze în provincia bogată în petrol, Deir ez-Zor, în nord-estul Siriei, a informat marţi agenţia de presă Anadolu, citată de RIA Novosti.