DISTRIBUIȚI
Sputnik

Forţele loiale comandantului Khalifa Haftar au închis graniţa Libiei cu Algeria, a fost anunţat duminică, după ce mobilizări însemnate ale trupelor sale au reliefat rolul lui în ciuda eforturilor de unificare a ţării, relatează Reuters, scrie news.ro .

Armata Naţională Libiană a lui Haftar a trimis săptămâna trecută trupe în oraşul sudic Sebha, care era deja aliat forţelor estice, apoi, sâmbătă, la un punct de trecere a frontierei cu Algeria.


Citește și : Putin încearcă să ofere partidului la putere în Rusia un impuls preelectoral

„Forţele armate au închis graniţa Libiei cu Algeria şi au declarat-o zonă militară în care este interzisă circulaţia”, a transmis o unitate a armatei.

Graniţa de aproximativ 1.000 de kilometri dintre Algeria şi Libia este trasată printr-un deşert în mare parte nelocuit şi are câteva puncte de trecere.

Anul trecut ofensiva lui Haftar împotriva Tripoli a eşuat după 14 luni, iar un guvern de unitate susţinut de un proces de pace înlesnit de ONU a pus la îndoială poziţia lui politică.

Citește și : SUA donează 2,5 milioane de doze de vaccin Taiwanului

În ciuda progresului spre o soluţie politică pentru Libia, după un deceniu de violenţe şi haos, mare parte din ţară este încă sub controlul grupărilor armate, corupţia este răspândită şi puterile externe implicate în conflict nu s-au retras.

Duminică sunt aşteptate progrese cu privire la implementarea termenilor unui armistiţiu în vigoare din septembrie.