DISTRIBUIȚI
afp

Forţele de securitate turce au blocat mai multe proteste paşnice organizate de Partidul Democrat al Popoarelor (HDP, formaţiune prokurdă) în mai multe regiuni din ţară, a anunţat luni formaţiunea politică, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Marşurile pentru democraţie” au început în provincia Hakkari (sud-est) şi în Edirne (vest) şi urmează să culmineze sâmbătă în capitala Ankara.


Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela SE RETRAGE din viitoarele alegeri legislative

Doi membri ai HDP – Leyla Guven şi Musa Farisogullari – şi-au pierdut mandatele parlamentare în urma condamnării lor în cadrul unor procese judiciare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul lui Enis Berberoglu, din Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat, principala formaţiune de opoziţie).

Toţi trei au fost condamnaţi în apel la închisoare cu executare, cea mai mare pedeapsă fiind de nouă ani.

HDP a afirmat că marşurile sale au drept scop să atragă atenţia asupra acţiunilor sistematice ale guvernului împotriva partidului pro-kurd şi a opoziţiei în general.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a reţinut 10 persoane după o confruntare cu parlamentari la Silivri, Istanbul, unde susţinători HDP s-au adunat înainte de a se îndrepta către Edirne, a declarat o purtătoare de cuvânt a partidului.

„Nu ar trebui să vă speriaţi de pace şi democraţie”, a declarat copreşedinta HDP, Pervin Buldan. „Barierele şi baricadele pe care vreţi să le construiţi pentru a bloca acest marş nu ne vor determina niciodată să facem un pas înapoi”, a mai spus ea.

Ea i-a condus pe protestatari către închisoarea din Edirne, unde fostul lider al partidului, Selahattin Demirtas, este reţinut din noiembrie 2016 pentru acuzaţii legate de terorism.

Citeşte şi: Talibanii s-au înţeles cu autorităţile afgane să revină la masa negocierilor

Duminică, guvernatori ai mai multor provincii din sud-estul şi vestul ţării au interzis adunările publice şi au anunţat interdicţii de intrare şi ieşire din oraşe, menţionând măsuri pentru stoparea răspândirii coronavirusului.

Pervin Buldan a calificat decizia guvernului de a bloca mişcarea de protest între oraşe drept nelegitimă şi antidemocratică.