DISTRIBUIȚI
afp

Paramilitari sudanezi au împiedicat sâmbătă ţinerea unei conferinţe de presă organizate de un actor major al mişcării de contestare, cu o zi înainte de o mare manifestaţie împotriva generalilor la putere, au anunţat organizatorii, transmite AFP, potrivit agerpres.

De la destituirea în aprilie a preşedintelui Omar al-Bashir, protestatarii continuă să ceară transferul puterii în mâinile civililor şi sunt angajaţi într-o dispută cu Consiliul Militar de Tranziţie.


Citește și : Canada repatriază tonele de deşeuri care au provocat o criză cu Filipine

Alianţa pentru Libertate şi Schimbare, vârful de lance al contestării, a lansat un apel la o nouă mobilizare masivă duminică.

Una din componentele sale importante, Asociaţia Profesioniştilor Sudanezi, urma să organizeze sâmbătă seară o conferinţă de presă pentru a prezenta date despre manifestaţia de a doua zi, dar paramilitari din Forţele de Susţinere Rapidă (RSF) au interzis evenimentul, potrivit unui lider al protestatarilor, Ahmed al-Rabie.

„Înainte de începerea conferinţei, trei autovehicule ale RSF, cu indivizi înarmaţi la bord, au venit la sediul nostru şi ne-au spus să nu organizăm” briefingul, a precizat Ahmed al-Rabie pentru AFP.

Ei le-au „ordonat tuturor celor prezenţi să părăsească” incinta, a adăugat el, reamintind că doi responsabili ai mişcării au fost reţinuţi vineri.

Citește și : A şaptea rundă de negocieri de pace între SUA şi talibani a început sâmbătă la Doha

Un jurnalist sudanez care a asistat la incident a confirmat că indivizi înarmaţi au împiedicat ţinerea conferinţei de presă în cartierul Burri, centrul mişcărilor de protest.

Apelul la manifestaţia de duminică este primul de această anvergură de la împrăştierea în forţă, la 3 iunie, a unei tabere a protestatarilor din faţa sediului ministerului apărării, la Khartoum.

Cel puţin 128 de persoane au fost ucise în cursul acestei operaţiuni şi în represiunea din zilele următoare, potrivit unei asociaţii a medicilor apropiate manifestanţilor. Autorităţile au prezentat un bilanţ cu 61 de morţi, notează AFP.