DISTRIBUIȚI
InCont.ro

Uniunea Europeană a retras luni fosta gherilă columbiană FARC (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei) de pe lista sa cu ”organizaţii teroriste”, la un an după semnarea acordului de pace în Columbia, a indicat o sursă europeană, relatează agerpres .

”Consiliul UE (care reprezintă statele membre) a adoptat actele legale pentru a scoate FARC de pe lista UE cu indivizi şi entităţi care fac obiectul unor măsuri restrictive pentru a combate terorismul”, a precizat sursa.


Decizia va fi publicată marţi în Monitorul Oficial al UE, a adăugat sursa, sub rezerva anonimatului.

Citiți și : ‘Știrile false şi dezinformarea online’ motiv de consultare publică lansat de Comisia Europeană

UE a ”suspendat” încă de la sfârşitul lui septembrie 2016 înscrierea FARC pe lista sa cu organizaţii teroriste, într-un gest de sprijin faţă de convorbirile de pace din Columbia.

FARC a fost trecută pe lista neagră a UE în 2002, ceea ce a antrenat blocarea bunurilor financiare în UE a unora dintre membrii săi. Fosta gherilă rămâne însă pe lista Departamentului de Stat al SUA ca ”organizaţie teroristă străină”.

În decurs de peste o jumătate de secol, în conflictul armat din Columbia au fost implicate circa treizeci de gherile, miliţii paramilitare de extrema dreaptă şi forţele de ordine. El s-a soldat cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi 7,1 milioane de persoane strămutate.