DISTRIBUIȚI

Forţele armate filipineze au pus capăt unei bătălii care s-a desfăşurat timp de cinci luni împotriva combatanţilor Statului Islamic (SI) în oraşul Marawi din sudul ţării, o luptă care a marcat cea mai mare criză de securitate din Filipine din ultimii ani, relatează Reuters şi AFP.

‘Anunţăm sfârşitul tuturor operaţiunilor armate în oraşul Marawi’, a declarat ministrul apărării Delfin Lorenzana pentru presă în cadrul unei reuniuni pe probleme de securitate regională în Clark, în nordul Filipinelor.


‘Nu mai există militanţi în Marawi’, a mai spus oficialul filipinez.

Preşedintele Rodrigo Duterte a declarat marţea trecută că oraşul Marawi a fost ‘eliberat de influenţa teroriştilor’, însă că luptele nu s-au încheiat în totalitate.

Purtătorul de cuvânt al armatei, generalul-maior Restituto Padilla, a afirmat că în oraş mai au loc schimburi de focuri, însă a ţinut să precizeze că ‘nu mai există terorişti’ în Marawi. Padilla a spus că trupele au încercat să-i convingă pe rebelii rămaşi să se predea, însă aceştia au refuzat.

Asediul asupra oraşului Marawi a provocat îngrijorări serioase că susţinătorii Statului Islamic intenţionează să transforme zonele musulmane din insula Mindanao într-o bază pentru operaţiunile SI din sud-estul Asiei.

Şeful armatei, generalul Eduardo Ano, a afirmat că cel puţin 42 de trupuri de rebeli au fost găsite luni în două clădiri şi într-o moschee în zona de luptă din oraş.