DISTRIBUIȚI
Reuters

Forţele americane au efectuat joi misiuni de patrulare într-o zonă din nord-estul Siriei, în apropiere de frontiera turcă, pe care au părăsit-o în urmă cu trei săptămâni, înaintea unei ofensive a Ankarei, a constatat un corespondent AFP, potrivit news.ro .

Cinci vehicule blindate care arborau steaguri americane se aflau joi dimineaţa în satul al-Qahtaniyah, în pofida voinţei afişate de Washington de a se dezangaja din această regiune, al cărei control este revendicat de către regimul de la Damasc al lui Bashar ral-Assad şi aliatului său rus.


Citește și : CJUE condamnă Ungaria, Polonia şi Cehia pentru refuzul cotelor de migranţi

Misiunea de patrulare americană era însoţită de combatanţi kurzi din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), aliaţii Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi care au păsrut să fie abandonaţi de către preşedintele Donald Trump îanintea ofensivei de la 9 octombrie.

Forţele americane prezente în Siria efectuau cu regularitate, în această zonă, misiuni de patrulare comune cu FDS, înainte de atacul turc. Acest atac a permis Ankarei să disloca FDS şi să preia controlul unei făşii la frontieră, situată la vest de al-Qahtaniyah.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), forţele americane caută să păstreze o prezenţă în această parte a frontierei siriano-turce.

Citește și : Gruparea jihadiștilor confimă moartea lui al-Baghdadi și își desemnează un nou lider

”Ele vor ca Rusia şi regimul de la Damasc să nu atingă zonele frontaliere la est de Qamishli”, principalul oraş kurd din nord-vestul Siriei, declară Rami Abdel Rahman, directorul SOHR.

Preşedinţii rus şi turc Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au încheiat la 22 octombrie, la Soci, în Rusia, un acord care prevede controlul comun al celei mai mari părţi a fâşiei de la frontiera turco-siriană, unde forşele siriene aliate Moscovei şi-au făcut de asemenea reapariţia după mai mulţi ani de absenţă.