DISTRIBUIȚI
Reuters

Fondatorul Alternativei pentru Germania (AfD), Bernd Lucke, a făcut apel la membrii moderaţi ai acestui partid populist să prevină uzurparea formaţiunii de către extremiştii de dreapta. 

Într-o scrisoare deschisă consultată de dpa, Bernd Lucke, care a părăsit partidul în 2015 criticând virajul xenofob spre dreapta, le-a cerut membrilor moderaţi ai formaţiunii „să se distanţeze de extremiştii de dreapta în cadrul AfD”. „Excludeţi-i şi cereţi-le să părăsească partidul”, le-a transmis el, relatează agerpres.


Citește și: Incendiu devastator într-un hotel din India. Cel puțin 17 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

„De ce le-aţi permis extremiştilor de dreapta să îşi găsească loc în partidul vostru?”, a mai întrebat Lucke în scrisoare, adăugând că „cei care tac sunt complici”.

Lucke a fondat partidul în 2013 pe o platformă anti-euro. Dar, pe fondul primirii de către Germania a sute de mii de refugiaţi în 2015, partidul s-a îndreptat ideologic tot mai spre dreapta şi s-a poziţionat ca formaţiune anti-imigraţie.

Lucke a fost în cele din urmă forţat să părăsească partidul după ce a pierdut lupta pentru conducere în faţa lui Frauke Petry. Aceasta, în schimb, a ieşit din partid în 2017 după ce acesta a intrat în parlamentul federal, afirmând că formaţiunea s-a îndreptat acum mult prea spre dreapta.

Citește și: Ungaria își vinde toată flota de avioane MiG-29

Partidul susţine că nu este o organizaţie pentru neonazişti şi că a acţionat să îi îndepărteze sau să îi marginalizeze pe membrii care au pus sub semnul întrebării Holocaustul sau au folosit un limbaj apropiat de cel nazist.

În scrisoarea sa, Lucke spune că nu doar cei care neagă Holocaustul şi aşa-numiţii ‘skinhead’ sunt de extremă dreapta, dar şi germanii „care cred că sunt mai buni decât oamenii cu alte origini doar pentru că aceştia nu sunt germani”.