DISTRIBUIȚI
ktla.com

Incendiul supranumit ”El Dorado” din California, care a mistuit peste 2.800 de hectare începând de sâmbătă, a fost provocat de materiale pirotehnice folosite la o petrecere ”de dezvăluire a sexului” unui bebeluş, au anunţat autorităţile, citate de agenţiile DPA şi AFP, potrivit agerpres.

Un dispozitiv pirotehnic generator de fum utilizat în timpul unei petreceri s-a aflat la originea incendiului, a anunţat departamentul californian pentru prevenirea incendiilor (CalFire) din San Bernadino, într-un comunicat emis duminică.


Citește și: Mii de maghiari au ieșit în stradă pentru păstrarea independenţei Universităţii de Teatru şi Film

Peste cinci sute de pompieri şi patru elicoptere au fost desfăşuraţi pentru a lupta împotriva incendiului izbucnit sâmbătă dimineaţă în El Dorado, la est de San Bernardino.

Locuitorii din mai multe sectoare din regiune au primit ordin să-şi evacueze casele.

”Persoanele responsabile pentru aprinderea incendiilor prin neglijenţă sau activităţi ilegale pot fi trase la răspundere din punct de vedere financiar şi penal”, a avertizat CalFire.

În timpul acestor ”petreceri de dezvăluire a sexului” organizate în perioada sarcinii, sexul bebeluşului este uneori anunţat printr-un foc de artificii cu fum albastru, dacă este băiat, sau fum roz, dacă este fată.

Incendiul a izbucnit în timp ce statul California se confruntă cu un nou val de căldură, cu temperaturi prognozate să depăşească luni 43 de grade Celsius în zona Los Angeles.

CalFire a reamintit publicului că seceta şi intemperiile din această perioadă pot declanşa şi propaga cu rapiditate incendiile de vegetaţie.

Duminică seara, pompierii reuşiseră să controleze incendiul ”El Dorado” în proporţie de doar 5%.

Statul California se confruntă în prezent cu unul dintre cele mai grave sezoane ale incendiilor de vegetaţie. Luna trecută au fost înregistrate incendii de vegetaţie fără precedent pe teritoriul acestui stat, cauzate parţial de temperaturile ridicate, dar şi de uzaura infrastructurii sistemului de furnizare a energiei electrice.

Guvernatorul statului, Gavin Newsom, a emis duminică o proclamaţie de urgenţă pentru comitatele afectate de incendiile ”Creek Fire”, ”El Dorado Fire” şi ”Valley Fire”.

Flăcările au mistuit mii de hectare, au distrus case şi au provocat evacuarea a mii de locuitori, a indicat Newsom într-un comunicat.

San Diego, aflat în apropierea graniţei cu Mexicul, San Bernardino, la est de Los Angeles, dar şi Fresno, situat la aproximativ 300 de kilometri nord de Los Angeles, s-au numărat printre comitatele cele mai afectate.

Duminică, statul a fost afectat de temperaturi record. Serviciul Naţional de Meteorologie a înregistrat valoarea de 49,4 grade Celsius în Woodland Hills, care a devenit cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în districtul Los Angeles. Precedentul record de temperatură era de 48,3 grade Celsius şi data din iulie 2006.

În Paso Robles, o localitate din districtul San Luis Obispo, celebru pentru podgoriile sale, termometrele au înregistrat 47,2 grade Celsius, depăşind precedentul record de 46,7 grade Celsius, măsurat în 2017.

Oraşul Burbank, aflat la periferia metropolei Los Angeles, şi-a egalat recordul absolut de temperatură, 45,5 grade Celsius, a raportat National Weather Service.

Citește și: RĂZBOIUL declarațiilor între Germania și Rusia continuă

Opt oameni au murit şi aproximativ 3.300 de clădiri au fost distruse în ultimele trei săptămâni de incendiile apărute în California.

Peste 200 de persoane au fost evacuate cu elicoptere militare duminică, după ce un focar cu deplasare rapidă a blocat singurul drum ce permite ieşirea vizitatorilor din regiunea lacului de acumulare Mammoth Pool, un popular sit de vacanţă din Pădurea Naţională Sierra.

California va rămâne sub incidenţa unui cod roşu de incendii până miercuri, din cauza vânturilor puternice şi a umidităţii scăzute.