DISTRIBUIȚI

Un focar de coronavirus legat de o bază militară americană din Japonia a ajuns la cel puţin 180 de contaminări, a anunţat luni guvernul Japoniei, alimentând temeri privind răspândirea virusului în comunitate, informează Reuters, potrivit agerpres

Un muncitor japonez din Camp Hansen, în sudul insulei Okinawa, a fost depistat pozitiv cu varianta Omicron, vinerea trecută, au anunţat oficiali niponi.


Citește și : Proteste la Barcelona împotriva extinderii limbii spaniole în şcolile din Catalonia

Focarul legat de bază a ajuns acum la 180 de cazuri, a declarat secretarul-şef al guvernului japonez Hirokazu Matsuno, în timpul unei conferinţe de presă, cu toate că nu este clar câte din acestea sunt cu varianta puternic contagioasă Omicron.

„Guvernul japonez îndeamnă din nou partea americană să se asigure că toţi muncitorii de la bazele militare ale SUA din Japonia respectă instrucţiunile şi să ia măsuri ferme dacă există vreo încălcare”, a spus Matsuno.

Prefectura sudică Okinawa găzduieşte 70% dintre facilităţile militare ale SUA în Japonia şi a înregistrat şi înainte focare de coronavirus legate de bazele militare.

Okinawa a declarat stare de urgenţă în ianuarie, în condiţiile în care virusul se răspândea. Cel mai recent focar include muncitori japonezi şi personal american, au precizat oficiali niponi.

Guvernatorul insulei Okinawa, Denny Tamaki, le-a spus vineri jurnaliştilor că autorităţile japoneze investighează asupra răspândirii Omicron şi că au cerut armatei americane să realizeze teste genomice pentru a vedea dacă noile contaminări au fost cauzate de această variantă.

Japonia a înregistrat de la începutul pandemiei aproape 1 milion 734 de mii de contaminări şi 18.391 de decese, însă numărul de contaminări era în scădere.

În condiţiile în care temerile legate de noua variantă Omicron se amplifică, a treia cea mai mare economie a lumii a înăsprit restricţiile la frontiere şi a promis că va accelera administrarea dozei booster.

Citește și : NATO vrea să desfăşoare o prezenţă militară în România şi Bulgaria în contextul tensiunilor cu Rusia

Premierul nipon Fumio Kishida a discutat vineri cu directorul companiei Pfizer pentru a asigura tratamente orale împotriva COVID-19 şi a putea accelera administrarea dozelor booster pentru persoanele în vârstă. Kishida le-a spus jurnaliştilor că a asigurat livrarea a 2 milioane de pastile antivirale de la Pfizer, în urma unei discuţii telefonice cu directorul companiei, Albert Bourla.

Japonia intenţionează să vaccineze cu doze booster circa 31 de milioane de angajaţi în domeniul sanitar şi de persoane în vârstă, considerate ca făcând parte din categoria cu risc ridicat, la şase luni după prima lor inoculare, nu după opt ca până acum în Japonia, a spus Kishida. Începând cu februarie, alte persoane în vârstă vor primi doze booster după şapte luni, a adăugat el.