DISTRIBUIȚI
Reuters

Foarte puţini pensionari europeni care trăiesc în Regatul Unit au depus la timp cereri pentru a rămâne aici după Brexit, fapt ce provoacă temeri că alte mii de persoane se află în pericol de a fi expulzate, relevă vineri un raport parlamentar britanic, citat de AFP, potrivit agerpres.  

După ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cetăţenii ţărilor membre ale UE dar care locuiesc pe teritoriul britanic au avut termen până la sfârşitul lunii iunie pentru a depune o cerere de rezidenţă, ceea ce au şi făcut peste 6 milioane dintre ei.


Citește și : Boris Johnson presează UE să analizeze ‘cu seriozitate’ propunerile sale privind Irlanda de Nord

Dar potrivit unui raport parlamentar publicat vineri, doar 2% dintre aceste cereri au fost depuse de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, un procent departe de a reflecta proporţia pensionarilor europeni care trăiesc în Regatul Unit.

„Faptul că doar 2% dintre solicitanţi au peste 65 de ani sugerează că persoanele mai în vârsta s-ar putea să fi fost uitate sau pur şi simplu nu şi-au putut depune cererea înainte de data limită”, a declarat Charles Hay, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Camerei Lorzilor, responsabil cu redactarea raportului.

Situaţia este „mail ales îngrijorătoare pentru cetăţenii italieni care au emigrat în Regatul Unit după Al Doilea Război Mondial”, precizează el în text.

Cererea privind statutul de rezident trebuia să fi fost făcută în mod obligatoriu online, o manevră ce dezavantajează persoanele în vârstă, deseori nefamiliare cu noile tehnologii, au avertizat asociaţiile care se ocupă de seniori.

Acestea au întâlnit într-adevăr „multe persoane care nu au telefon mobil, fără acces digital şi documente necorespunzătoare sau inexistente”, adaugă raportul parlamentar.

Asociaţiile care ajută persoanele în vârstă pentru a-şi face cererea de rezident militează de mult timp ca abordarea exclusiv digitală să fie abandonată, cerând totodată ca un document fizic pe hârtie să probeze statutul de rezident, ceea ce nu este cazul în prezent.

„Fără document fizic, cetăţenii UE care locuiesc aici pot avea dificultăţi, de exemplu, în obţinerea unui contract de închiriere”, a subliniat Charles Hay.

Citește și : Rusia a testat DECONECTAREA de la internetul global

Amintind că guvernul britanic „a salutat decizia UE de a emite un document fizic tuturor cetăţenilor britanici în Europa”, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene i-a somat pe miniştrii guvernului condus de premierul Boris Johnson „să explice această contradicţie”, notează AFP.