DISTRIBUIȚI
pinterest.com

Cincisprezece milioane de oameni din Republica Democratică Congo nu au suficientă mâncare la dispoziţie, de două ori mai mulţi decât cei care au înfruntat foametea anul trecut, a anunţat marţi Consiliul norvegian pentru refugiaţi (NRC), transmite dpa, potrivit agerpres.

În Congo – care are o populaţie de aproape 85 de milioane de locuitori – sunt oameni care se alătură grupărilor armate sau recurg la prostituţie pentru a putea cumpăra mâncare, a constatat organizaţia umanitară.


Citeşte şi: Arabia Saudită se pregăteşte să recunoască uciderea lui Jamal Khashoggi

„În toate oraşele şi satele unde activăm suntem martorii unor niveluri alarmante de foamete şi malnutriţie”, a subliniat Ulrika Blom, director de ţară al NRC.

Intensificarea violenţelor în zone din estul RDC, unde mai multe miliţii armate luptă sunt în conflict în special pentru resursele minerale ale ţării, a făcut ca mulţi agricultori să nu mai poată ieşi la câmp de teamă, iar producţia unor alimente de bază cum sunt în regiune porumbul, maniocul şi orezul a scăzut cu 39% comparativ cu sezonul agricol precedent, a arătat NRC.

Circa 40% din copiii sub cinci ani din RDC suferă de malnutriţie, iar alţi copii, în loc să meargă la şcoală, lucrează în minele periculoase din ţara africană pentru a face rost de bani.

Citeşte şi: Trump scapă ‘basma curată’! Actriţa XXX este bună de plată

Ţara se confruntă în plus cu o uriaşă criză a refugiaţilor. Luptele din provinciile de nord-est North Kivu şi Ituri au împins doar în primele opt luni ale anului 750.000 de oameni să-şi abandoneze casele.

„Noile cifre privind lipsa securităţii alimentare în RD Congo sunt incredibil de alarmante”, a conchis Ulrika Blom.