DISTRIBUIȚI

Fondul Monetar Internaţional şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au cerut vineri liderilor statelor în curs de dezvoltare să dea prioritate plăţii personalului medical, achiziţiei de echipamente de protecţie şi celorlalte cheltuieli din domeniul medical, în răspunsul lor la pandemia de COVID-19, transmite Reuters, scrie agerpres.

Într-un editorial comun publicat în cotidianul britanic Telegraph, directorii celor două instituţii financiare internaţionale au subliniat că dobândirea controlului asupra crizei coronavirusului este o condiţie necesară pentru relansarea economiei mondiale şi de acea este vital să fie stabilit un echilibru corect în cheltuielile de urgenţă.


Citește și : COVID-19 în Franţa: peste 6.500 de decese și 27.432 de cazuri confirmate

„Apelul nostru comun către factorii de decizie, în special din economiile emergente şi în curs de dezvoltare, este acela de a recunoaşte că protejarea sănătăţii publice şi readucerea oamenilor la locul de muncă merg mână în mână”, au scris directorul FMI, Kristalina Georgieva şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Pe măsură ce finanţarea ajunge în ţările care au nevoie, rugămintea noastră este ca cheltuielile medicale să fie plasate în fruntea listei de priorităţi”, subliniază cei doi directori.

Potrivit calculelor Reuters, peste un milion de oameni sunt infectaţi cu COVID-19 şi peste 53.000 de persoane au decedat la nivel global.

Georgieva şi Tedros au subliniat că aceste cheltuieli medicale sunt cruciale pentru a proteja oamenii de pandemie şi ar trebui însoţite de măsuri destinate reducerii şomajului, diminuării insolvenţelor şi consolidării economiilor devastate de măsurile de carantină. Transferul de numerar, subvenţionarea salariilor, majorarea ajutoarelor de şomaj şi alte măsuri de acest fel ar trebui să se adauge, şi nu să înlocuiască, cheltuielile medicale şi nici campaniile de conştientizare publică privind spălatul pe mâini, susţin cei doi directori.

Acest lucru este vital având în vedere faptul că în multe ţări sistemele medicale erau nepregătite precum şi din cauză că măsurile de păstrare a distanţei sociale sunt imposibil de respectat în aglomerările urbane, precizează Georgieva şi Tedros.

Citește și : Spania devine ţara europeană cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19

FMI a informat că a primit cereri pentru acordarea de finanţare de urgenţă în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, de la un număr fără precedent de 85 de ţări, adăugând că a început să elibereze primele fonduri unor ţări precum Kârgâstan, Honduras şi Rwanda. Fondul a adăugat că intenţionează să îşi dubleze fondurile de urgenţă până la 100 miliarde dolari, iar statele membre au luat măsuri pentru a consolida capacitatea totală de creditare a FMI până la 1.000 de miliarde de dolari.

La rândul său, consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a anunţat joi că a acordat fonduri de urgenţă în valoare de 1,9 miliarde dolari pentru măsurile de răspuns la coronavirus din 25 de state în curs de dezvoltare, mai mult de jumătate din fonduri fiind alocate Indiei.