DISTRIBUIȚI
Ziarul BURSA

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a menţinut, marţi, estimarea privind o creştere economică de 6% la nivel mondial în anul 2021, dar a redus aşteptările în statele emergente şi a atras atenţia asupra riscurilor generate de creşterea inflaţiei , informează mediafax.

În raportul privind „Perspectivele Economice Globale”, Fondul Monetar Internaţional estimează că valoarea Produsului Intern Brut (PIB) va avea o creştere de 6% la nivel mondial în 2021, după scăderea de 3,2% înregistrată în 2020 din cauza restricţiilor impuse în pandemie.


Citește și : Medicii avertizează că pandemia ‘a scăpat din nou de sub control’ în Turcia

Ţările dezvoltate vor înregistra o creştere de 5,6% în 2021 (în plus faţă de estimarea din aprilie, care era de 5,1%). În schimb, estimările în ţările emergente au fost reduse la 6,3%, de la nivelul de 6,7%, estimat în aprilie, în contextul accesului diferenţiat la vaccinuri, conform agenţiei Associated Press. Ţările dezvoltate au o rată de vaccinare anticoronavirus de 40%, în timp ce naţiunile emergente şi cele aflate în dezvoltare au o rată de vaccinare de 11%.

Zona euro ar urma să aibă o creştere economică de 4,6% anul acesta, faţă de scăderea de 6,5% din 2020. Statele Unite ar urma să înregistreze o creştere economică de 7% în 2021, după o scădere de 3,5% în 2020.

China, a doua economie a lumii după SUA, ar urma să aibă o creştere economică de 8,1% în 2021, estimările FMI fiind în scădere în contextul în care Administraţia de la Beijing a redus cuantumul bugetului şi investiţiile. Potrivit FMI, India ar urma să înregistreze o creştere economică de 9,5% în 2021 (în scădere faţă de estimarea de 12,5%, din aprilie).

Citește și : Vaccin sau test obligatoriu pentru funcţionarii municipali din New York

„Relansarea economică mondială nu este garantată până când pandemia nu va fi învinsă la nivel global”, a explicat Gita Gopinath, economist-şef la Fondul Monetar Internaţional.

Experţii FMI avertizează că orice creştere majoră a inflaţiei va forţa băncile centrale să majoreze dobânzile de referinţă, ameninţând creşterea economică pe plan mondial. Inflaţia ar urma să revină la nivelul anterior crizei pandemiei anul viitor.