DISTRIBUIȚI
afp

FMI a anunţat joi aprobarea unei reforme a statutului său pentru a elimina limita de vârstă impusă postului de director general, eliminând astfel ultimul obstacol din calea numirii reprezentantei Bulgariei, Kristalina Georgieva, pentru a o înlocui pe Christine Lagarde, viitoare şefă a Băncii Centrale Europene, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Din 1951, reglementarea generală a FMI interzicea desemnarea unui candidat în vârstă de 65 de ani sau mai mult pentru postul de director general şi nu permitea titularului postului să exercite funcţia dincolo de împlinirea vârstei de 70 de ani”, a precizat Fondul Monetar Internaţional într-un comunicat.


Citeşte şi: Dorian a făcut până acum 30 de morţi în Bahamas

„Modificarea reglementării generale adoptată de consiliul guvernatorilor, cu efect imediat, face condiţiile de desemnare a directorului general conforme cu cele aplicabile membrilor consiliului de administraţie, prezidat de directorul general, şi preşedintelui Grupului Băncii Mondiale, care nu se supun niciunei limite de vârstă”, a motivat instituţia de la Washington.

Această reformă, adoptată cu o zi înainte de închiderea candidaturilor, va permite în special acceptarea celei a Kristalinei Georgieva, actualul număr doi al Băncii Mondiale, care a împlinit 66 de ani la 13 august.

Deocamdată, Kristalina Georgieva este singura candidată cunoscută. Ea a fost desemnată candidată de Uniunea Europeană la 2 august, după un vot strâns care a scos la lumină diviziunile din rândul UE.

Kristalina Georgieva posedă o solidă experienţă în finanţele internaţionale. Ea beneficiază, de asemenea, de statutul de femeie şi cetăţean al unei ţări din Europa de Est.

Citeşte şi: Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, a încetat din viaţă la 95 de ani

Istoric, conducerea FMI a fost întotdeauna încredinţată unui european, iar cea a Băncii Mondiale unui american. O împărţire neschimbată a rolurilor, după cum a arătat în primăvară numirea lui David Malpass la Banca Mondială. Şi el a fost singurul candidat pentru postul respectiv.

Cu toate că această tradiţie este contestată, pentru că nu reflectă ponderea tot mai mare a ţărilor emergente în cadrul instituţiilor Bretton Woods, niciun candidat al ţărilor emergente nu s-a anunţat deocamdată pentru FMI.