DISTRIBUIȚI

Dolarul american este supraevaluat cu 6% – 12%, pe baza fundamentelor economice pe termen scurt, în timp ce euro, yenul japonez şi yuanul chinez sunt în mare parte în linie cu fundamentele economice, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional dedicat evoluţiilor externe, transmite Reuters, potrivit agerpres.

FMI este în dezacord cu preşedintele Donald Trump privind modul în care el utilizează taxele vamale pentru rezolvarea dezechilibrelor comerciale, dar evaluarea că dolarul este supraevaluat va oferi probabil liderului american mai multe argumente la teoria sa privind modul în care exporturile SUA sunt afectate de aprecierea monedei naţionale.


Citește și : Ankara ameninţă cu o ripostă dură la atacul armat care a vizat diplomaţi turci în Irak

De asemenea, Trump a criticat politicile din Europa şi China care au dus la ceea ce el a numit devalorizarea euro şi a altor monede faţă de dolar.

Excedentele de cont curent rămân centrate pe zona euro şi pe alte economii avansate, cum ar fi Singapore, în timp ce deficitele rămân persistente în SUA, Marea Britanie şi alte economii emergente, se arată în raport.

FMI – care a avertizat că războiul comercial dintre SUA şi China ar putea costa anul viitor economia globală aproximativ 455 miliarde de dolari – a estimat că recentele decizii comerciale afectează fluxurile comerţului global, erodează încrederea şi întrerup investiţiile, dar nu au inversat până acum dezechilibrele externe.

În loc de tarife vamale suplimentare, ţările care înregistrează excedente şi deficite trebuie să coopereze pentru a revitaliza eforturile de liberalizare şi a întări reglementările din sistemul comercial multilateral care au fost în vigoare în ultimii 75 de ani, se arată în raport.

Citește și : Franța: Perioada de abstinenţă sexuală impusă homosexualilor înainte să doneze sânge va fi redusă la patru luni

Ţările cu deficite, cum ar fi SUA şi Marea Britanie, ar trebui să reducă cheltuielile într-un mod prietenos, în timp ce statele cu excedent ridicat, cum ar fi Germania, Olanda şi Coreea de Sud, ar trebui să majoreze investiţiile în proiecte publice de infrastructură şi să descurajeze economisitul excesiv, apreciază FMI.

Instituţia atrage atenţia că deşi valoarea euro este adecvată pentru zona euro ca întreg, rata efectivă de schimb de 8% – 18% este prea scăzută pentru fundamentele economice ale Germaniei, ţinând cont de excedentul său ridicat de cont curent.