DISTRIBUIȚI
maltawinds.com

Flota oceanografică franceză, profund perturbată în 2020 de epidemia de COVID-19, îşi reprogramează treptat campaniile, pentru a continua să deservească o comunitate puternică de peste 3.000 de oameni de ştiinţă care lucrează pentru cunoaşterea şi protecţia oceanelor, relatează AFP miercuri, potrivit agerpres

”În 2020, am fost foarte perturbaţi în ceea ce priveşte organizarea campaniilor”, a afirmat cu regret preşedintele Institutului francez de cercetare pentru exploatarea mării (Ifremer), François Houiller, în cadrul unei conferinţe de presă.


Citește și : Kremlinul acuză Kievul că îşi doreşte reaprinderea conflictului din estul Ucrainei

„Campanii care au fost programate a trebuit să fie întrerupte, unele dintre ele fiind în curs de desfăşurare, iar altele au fost anulate”, a subliniat el.

Flota oceanografică franceză, printre cele mai mari cinci din lume, împreună cu cele din Statele Unite, Regatul Unit, Germania şi Japonia, deserveşte o comunitate ştiinţifică de peste 3.000 de cercetători, ingineri şi tehnicieni.

Cu 18 nave şi mai multe echipamente mobile şi sisteme submarine, flota oceanografică participă la campanii de evaluare a populaţiilor de peşti, dar şi la îmbunătăţirea cunoştinţelor privind clima, resursele minerale, biologia şi biodiversitatea profundă precum şi activitatea seismică submarină.

Aproximativ 1.800 de femei şi bărbaţi se îmbarcă de obicei în fiecare an pe una dintre cele 18 nave ale acestei flote prezente în cele trei mari oceane ale globului – Atlantic, Pacific şi Indian – şi gestionată din 2018 de Ifremer cu sprijinul filialei sale de armament Genavir.

Din cele peste 110 campanii desfăşurate în fiecare an la bordul navelor sale, doar aproximativ 40 au fost desfăşurate în 2020, potrivit institutului cu sediul la Plouzané (regiunea Bretania, nord-vest).

„Pe 16 martie 2020 am luat decizia de a întoarce toate ambarcaţiunile cât mai repede posibil”, a explicat pentru AFP Olivier Lefort, directorul flotei, care reuneşte toate resursele navale franceze aparţinând organizaţiilor fondatoare, între care Consiliul naţional pentru cercetare ştiinţifică (CNRS), cea mai mare organizaţie publică franceză de cercetare.

Citește și : Guvernul belgian este OBLIGAT să ridice TOATE restricţiile antiepidemice

”Am favorizat campaniile care într-adevăr nu puteau aştepta din cauza riscului de pierdere a datelor sau echipamentelor sau pe cele legate de o misiune de serviciu public, aşa cum este cazul celor care constau în evaluarea populaţiilor de peşti”, a subliniat Olivier Lefort, apreciind consecinţele anulării unei campanii drept ”foarte grele” pentru echipele ştiinţifice, care înainte cu câţiva ani de începerea unei campanii, trebuie să facă demersuri pentru finanţare.

”Echipele ştiinţifice sunt întotdeauna foarte motivate şi hotărâte să programeze campanii în pofida dificultăţilor”, a spus, de asemenea, Olivier Lefort, referindu-se provocările cu care se confruntă flota oceanografică franceză.